Καρότα και τομάτες μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών

Οι γυναίκες οι οποίες καταναλώνουν πολλά καρότα, τομάτες αλλά και άλλα φρούτα ή λαχανικά που περιέχουν τα αντιοξειδωτικά καροτένιο και λυκοπένιο, φαίνεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 563 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών και 523 υγιείς γυναίκες. Χρησιμοποιώντας διατροφικά ερωτηματολόγια, εκτιμήθηκε η πρόσληψη βιταμινών Α, C, D, Ε, του α και β καροτένιου και του λυκοπένιου.

Οι επιστήμονες αναφέρουν στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύεται στο τεύχος Οκτωβρίου του επιστημονικού περιοδικού International Journal of Cancer, ότι η υψηλή πρόσληψη α-καροτένου μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών, κυρίως στις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες.

Αντίστοιχα η υψηλή πρόσληψη λυκοπενίου, σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών, κυρίως στις προεμμηνοπαυσικές γυναίκες. Το λυκοπένιο βρίσκεται κυρίως στην τομάτα και τα προϊόντα της ενώ η θερμική επεξεργασία αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση