μελι με κανελα για δυσκοιλια | αποφρακτικός ειλεός θεραπεια | αντιμετωπιση πονου στον ωμο

Μοναξιά και περίθαλψη τα προβλήματα της τρίτης ηλικίαςΣτα προβλήματα που σηματοδοτεί η γήρανση του πληθυσμού και τα μεγάλα κενά που συνεχίζουν να υπάρχουν στη χώρα μας σε θέματα υγείας, πρόνοιας και ασφαλιστικής κάλυψης των ηλικιωμένων, αναφέρεται ανακοίνωση της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του ΟΗΕ, όταν το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 χρόνων μίας χώρας είναι άνω του 7%, χαρακτηρίζεται γηρασμένη. Η Ελλάδα, με ποσοστό σήμερα άνω του 16% και προοπτικές για το άμεσο μέλλον, το 2030, να πλησιάζει το 25%, θεωρείται χώρα γερασμένου πληθυσμού.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση η βασική προσπάθεια για τον ηλικιωμένο είναι η διατήρηση καλής ποιότητας ζωής με εξασφάλιση της αυτονομίας του και της αυτάρκειάς του, όπως και η προστασία του σε περίπτωση που αρρωστήσει.

Επίσης επισημαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι αποτελούν ενεργό μέλος του κοινωνικού συνόλου, και πρέπει να τους φροντίζουμε όπως φροντίζουμε και τις άλλες ομάδες ηλικιών, κάτι που, ταυτόχρονα, θα βγάλει τον ηλικιωμένο από την απομόνωσή του και το αίσθημα μοναξιάς που έχει και θα οδηγήσει σε βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και τονίζεται ακόμα ότι η ανάπτυξη υπηρεσιών και δομών για ηλικιωμένους γίνεται επιτακτική.

Οπως αναφέρεται, στις αναπτυγμένες χώρες υπάρχουν κρεβάτια που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού των ηλικιωμένων, που είναι το ποσοστό ηλικιωμένων που χρειάζεται προστατευμένη διαμονή ή παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών. Δηλαδή η χώρα μας έπρεπε να έχει περί τα 150.000 προστατευμένα κρεβάτια.

Επίσης, η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία υπογραμμίζει ότι χρειάζεται ειδική εκπαίδευση στελεχών (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών) που θα έδινε λύσεις στα παραπάνω προβλήματα.

Η Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία έχει κάνει ενημερωτικές εκστρατείες σε θέματα διάγνωσης της άνοιας και της κατάθλιψης, αλλά και στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, πλαισιωμένη αποκλειστικά από εθελοντές, προσφέρει στα γραφεία της (Κάνιγγος 23, Αθήνα) και τηλεφωνικά (3811612, 3840317) ενημέρωση, νομική καθοδήγηση, ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.