ακροαστικα | Γάγγραινα κατω ουρων | στιγμα δρεπανοκυτταρικης αναιμιας εγκυμοσυνη

Κίνδυνος αλλεργιών από τα μεταλλαγμένα τρόφιμαΑνησυχία έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι αλλεργίες που εμφανίζουν άτομα τα οποία έχουν καταναλώσει προϊόντα, με συστατικά που προέρχονταν από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Παράδειγμα αποτελούν τα προϊόντα από το καλαμπόκι Starlink, το οποίο αποσύρθηκε τελικώς από την αγορά, μια και δεν είχε πάρει ποτέ έγκριση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στη παρασκευή τροφίμων. Το συγκεκριμένο καλαμπόκι είχε εγκριθεί μόνο για συστατικό ζωοτροφών και βιομηχανική χρήση, αλλά πέρσι το φθινόπωρο αποκαλύφθηκε ότι είχε χρησιμοποιηθεί σε πολλά προϊόντα τροφίμων με βάση το καλαμποκάλευρο, όπως οι μεξικάνικες πίτες (τάκος) οι οποίες είναι πολύ δημοφιλείς στις ΗΠΑ. Το Starlink βρέθηκε σε πολλά προϊόντα καθώς είχε αναμιχθεί με άλλες ποικιλίες καλαμποκιού.

Το FDA θα λάβει μέτρα

O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA (Food & Drug Administration) δήλωσε ότι σύντομα θα αρχίσει κάποια ειδική εξέταση αίματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα περιστατικά αλλεργίας που έχουν παρουσιαστεί, οφείλονται στη συγκεκριμένη ποικιλία καλαμποκιού.

Με τη συγκεκριμένη εξέταση, την οποία πρόσφατα σχεδίασε και παρουσίασε το FDA, θα μπορεί να εντοπιστεί το αν κάποιος είναι αλλεργικός σε κάποια πρωτεΐνη, την οποία περιέχει το καλαμπόκι που προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν, λέγοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνονται πολύ αυστηρότερα μέτρα πριν από την έγκριση προϊόντων που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Είτε προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση είτε όχι, οι κίνδυνοι υπάρχουν μια και υπάρχει είσοδος στην τροφική αλυσίδα. Επιπλέον οι αρχικές διαβεβαιώσεις για την πλήρη αναφορά στα συστατικά συσκευασμένων προϊόντων δεν τηρήθηκε.

Ενα προϊόν λοιπόν, το οποίο περιέχει λεκιθίνη, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από γενετικά τροποποιημένη σόγια πιθανόν να είναι επικίνδυνο, όταν καταναλώνεται από άτομα με υπερευαισθησία στα φιστίκια.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι έχει εισαχθεί στη σόγια, γονίδιο το οποίο προέρχεται από το βραζιλιάνικο φιστίκι, με αποτέλεσμα στη νέα ποικιλία σόγιας να υπάρχει νέα πρωτεϊνη, η οποία προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε όσους είναι αλλεργικοί στα φιστίκια.

Επιπλέον αναφέρονται και άλλοι κίνδυνοι που ενδέχεται να προκύψουν από την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, όπως η παρουσία γονιδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, η πιθανή παρουσία τοξικών ουσιών αλλά και η πιθανή μεταβολή της περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.