Το δέρμα στην υπηρεσία των μεταμοσχεύσεων

Το δέρμα στην υπηρεσία των μεταμοσχεύσεωνΕρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού Nature Cell Biology έρχεται να δώσει νέα πνοή στο πεδίο της παραγωγής μοσχευμάτων από πολυδύναμα στελεχιακά κύτταρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στελεχιακά κύτταρα που απομονώθηκαν από το δέρμα νεαρών και ενήλικων τρωκτικών έχουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζονται και να διαφοροποιούνται σε καλλιέργειες,παράγοντας νευρικά και νευρογλοιακά κύτταρα, καθώς και κύτταρα μυών. Τα σήματα που απαιτούνται για να ωθήσουν τα παραπάνω κύτταρα στη συγκεκριμένη πορεία διαφοροποίησης παράγονται από κύτταρα του ενήλικου ανθρώπινου κρανίου και μπορούν εύκολα να απομονωθούν, ώστε να χρησιμοποιηθούν στις καλλιέργειες των στελεχιακών κυττάρων.

Κατακλείδα της έρευνας είναι η πρόταση θεώρησης του δέρματος ως μία αυτόνομη και εύκολα προσβάσιμη πηγή πολυδύναμων στελεχιακών κυττάρων με τελικό σκοπό τις μεταμοσχεύσεις.

Η ανάγκη της ύπαρξης πολλών από τη μία και κατάλληλων από την άλλη μοσχευμάτων για τη σωτηρία χιλιάδων ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση, είναι ο βασικός παράγοντας που ώθησε την επιστήμη στην αναζήτηση νέων δρόμων εύρεσης μοσχευμάτων πέρα από τους λιγοστούς δότες.

Στα πλαίσια αυτά ανακαλύφθηκαν τα πολυδύναμα στελεχιακά κύτταρα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιούνται προς ορισμένη κατεύθυνση σχηματίζοντας κύτταρα συγκεκριμένων ιστών ή και οργάνων, δεχόμενα τα κατάλληλα για την κάθε πορεία εξωκυτταρικά χημικά μηνύματα.

Τα κύτταρα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο, παρά φυσιολογικά κύτταρα του κάθε οργανισμού που παραμένουν αδιαφοροποίητα διατηρώντας την ικανότητα σηματοδοτούμενης εξωτερικά διαφοροποίησης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση