Μονάδα πρώτων βοηθειών “Μάικλ Καντούνια” στη Φλόριντα

Μονάδα πρώτων βοηθειών “Μάικλ Καντούνια”, ονομάσθηκε το νέο υπερσύγχρονο κέντρο του νοσοκομείου Μόρτον Πλάν (Morton Plan Hospital) της Φλόριντα, προς τιμήν του μεγάλου ελληνοαμερικανού δωρητή Μάικλ Καντούνια.

Ο Ελληνας επιχειρηματίας, ο οποίος παραχώρησε για την ανέγερση του νέου νοσοκομειακού οικοδομήματος ένα εμπορικό κέντρο αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων στο Κλιαργουότερ της Φλόριντα, φρόντισε ώστε να γίνει η πιο εμπεριστατωμένη αρχιτεκτονική μελέτη στις ΗΠΑ και να εξοπλισθεί η νέα μονάδα με τα μηχανήματα της τελευταίας τεχνολογίας.

Ο Μάικλ Καντούνιας επέλεξε να κάνει τη δωρεά στο νοσοκομείο επειδή, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ : «είναι το καλύτερο ίδρυμα περίθαλψης στη δυτική Φλόριντα και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ελληνικό χωριό Τάρπον Σπρίνγκς».

Ο μεγάλος ελληνοαμερικανός ευεργέτης γνωστός για τις δωρεές του στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, το Πατριαρχείο και άλλα ελληνικά ιδρύματα, γεννήθηκε στη Σύμη το 1915 όπου τελείωσε το γυμνάσιο. Ενα χρόνο αργότερα έκανε σπουδές στο Κολέγιο Αθηνών για να τελειοποιήσει τα αγγλικά του και το 1934 ο δρόμος τον έφερε στη Φλόριντα για να σπουδάσει στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Τάμπα.

Το οικονομικό κραχ της Αμερικής και μια προσωπική περιπέτεια υγείας δεν άφησαν το νεαρό Συμιακό να ολοκληρώσει τις σπουδές του κι έτσι βρέθηκε να δουλεύει ως πωλητής σε κατάστημα σπόγγων στο χωριό των Ελλήνων σφουγγαράδων στη Φλόριντα.

Ανήσυχο πνεύμα ο ίδιος πήγε στη Νέα Υόρκη, όπου το 1938 ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση με την επωνυμία: Acme Sponge and Chamois Co. Μια δεκαετία αργότερα μετέφερε το κέντρο της επιχείρησης του στο Σικάγο, όπου βρισκόταν το μεγαλύτερο μέρος της πελατείας του.

Το 1977 αποφάσισε ότι είχε έρθει ο καιρός να επιστρέψει στο κέντρο της σπογγοβιομηχανίας στη Φλόριντα, όπου στο ελληνικό χωριό Τάρπον Σπρίνγκς δημιούργησε ένα νέο σύμπλεγμα τεσσάρων εργοστασίων δίνοντας δουλειά σε πολλούς Ελληνες της περιοχής. Σήμερα οι επιχειρήσεις του Μάικλ Καντούνια μοιράζονται ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και τη Φλόριντα, ενώ ο ίδιος έχει παραχωρήσει τα ηνία στα παιδιά του.

Ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, που δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του είναι από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο ίδιος έχει προσφέρει κληροδότημα που φθάνει το ποσό του 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να δημιουργηθεί έδρα Βυζαντινών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή της Βοστόνης, κάτι που δεν έχει ολοκληρωθεί εξαιτίας εσωτερικών διαφωνιών στη σχολή.

Τέλος, έχει ενισχύσει οικονομικά την ίδρυση και διατήρηση τμήματος ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ενώ υπήρξε από τους κύριους δωρητές για την ανέγερση κοινοτικού κέντρου στο Ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Λεκάντο της Φλόριντα, δημιουργώντας ένα κληροδότημα ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων για την ανέγερση νέου ναού.

Ο δωδεκανήσιος μετανάστης, που καταθέτει την αγάπη και τη νοσταλγία του στο νησί του, έχει δωρίσει δύο κτίρια στη μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Πανορμίτη της Σύμης, ενώ έχει ενισχύσει σχολεία, εκκλησίες και τη βιβλιοθήκη του νησιού.

«Τίποτε δεν έχει τη γνώριμη μυρωδιά της θάλασσας του Αιγαίου και καμιά επιτυχία δεν μπορεί να σβήσει τις έντονες μνήμες της καθάριας μικρής πατρίδας›, δηλώνει ο επιχειρηματίας που καταθέτει την αγάπη στη Σύμη του με ταξίδια και επισκέψεις».

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση