πνευμονικη φυματιωση συμπτωματα | ποιοι ειναι οι μηροι | υποταση | ???????? sicca | υδροξεα και ιδιότητες

Π.Ο.Υ: Επικίνδυνη η κατάχρηση αντιβιοτικώνΤα αντιβιοτικά αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 20ου αιώνα, έχοντας βοηθήσει στην καταπολέμηση σημαντικών ασθενειών, όπως η φυματίωση, η μηνιγγίτιδα και η πνευμονία. Η κατάχρησή τους όμως από τον άνθρωπο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολύ ανθεκτικών στελεχών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι θα αναλάβει δράση προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα φάρμακα θα είναι δραστικά και στο μέλλον και επισημαίνει ότι εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ιατρικά αυτά επιτεύγματα των τελευταίων πενήντα ετών μπορεί να χαθούν.

Η στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να σταματήσει την εξάπλωση της φαρμακευτικής αντίστασης, περιλαμβάνει όλα τα επίπεδα που συμμετέχουν στην αλυσίδα των φαρμάκων, από ασθενείς και γιατρούς μέχρι διοικητές νοσοκομείων και υπουργούς υγείας. Η στρατηγική αυτή είναι αποτέλεσμα τριετούς δουλειάς από ειδικούς του οργανισμού σε συνεργασία με επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

"Το σχέδιο προβλέπει την προώθηση πιο ορθολογικής χρήσης των φαρμάκων ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ανάπτυξη ανθεκτικότητας από τα μικρόβια και τα βακτήρια και να συνεχίσουν οι θεραπείες να είναι αποτελεσματικές και στις επόμενες γενιές" όπως δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος μεταδοτικών νόσων του WHO, Dr David Heymann.

Οι καλύτερα ενημερωμένοι ασθενείς δε θα ασκούν τόσο μεγάλη πίεση στους γιατρούς για συνταγογράφηση αντιβιοτικών, ενώ οι καλύτερα ενημερωμένοι γιατροί, με τη σειρά τους, θα συνταγογραφούν μόνο τα φάρμακα που χρειάζονται για τη θεραπεία του ασθενούς, αντί για τα νεότερα ή τα πιο γνωστά φάρμακα.

Οι διοικητές των νοσοκομείων μπορούν να ακολουθήσουν ειδικές διαδικασίες προκειμένου να παρακολουθείται η δράση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ενώ οι υπουργοί υγείας πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα πλέον απαραίτητα φάρμακα πρέπει να είναι διαθέσιμα για τα άτομα που τα χρειάζονται, και ότι δε γίνεται άσκοπη χρήση.

Η χρήση αντιβιοτικών στην παραγωγή τροφίμων πρέπει επίσης να περιοριστεί, αφού συντελεί σημαντικά στην κατάχρηση των αντιβιοτικών. Το 50% της συνολικής παραγωγής αντιβιοτικών χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία, όχι μόνο για τη θεραπεία ζωονόσων αλλά και για την καλύτερη και αποδοτικότερη παραγωγή. Τα μικρόβια που γίνονται ανθεκτικά στα ζώα μεταφέρονται και στους ανθρώπους.

Ο WHO προτείνει την υποχρεωτική συνταγογράφηση όλων των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία και παράλληλα να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται σαν αυξητικοί παράγοντες.

Η μικροβιακή αντίσταση είναι μία φυσιολογική κατάληξη, με την υπερβολική και αλόγιστη χρήση φαρμάκων, με αποτέλεσμα φάρμακα τα οποία κάποτε ήταν ιδιαίτερα δραστικά να μην έχουν πλέον καμία δράση.

Παράδειγμα αποτελούν φάρμακα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία της μηνιγγίτιδας αλλά και για την αντιμετώπιση σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων τα οποία σήμερα δε χρησιμοποιούνται πλέον, αφού τα μικρόβια έχουν γίνει ανθεκτικά σε αυτά.

Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και αφορά όλες τις χώρες του κόσμου, όχι μόνο τις ανεπτυγμένες αλλά και τις αναπτυσσόμενες, και καμία χώρα δεν μπορεί να το αγνοήσει. Τα μέτρα που θα λάβει κάθε χώρα ξεχωριστά θα έχουν καθαρά θετικά αποτελέσματα για όλο τον κόσμο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.