Προσοχή στη χρήση αντιβιοτικών στα παιδιά

Προσοχή στη χρήση αντιβιοτικών στα παιδιάΕνα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί καθημερινά είναι η ανάπτυξη αντοχής από διάφορα λοιμογόνα μικρόβια στα αντιβιοτικά, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης τους, με αποτέλεσμα η θεραπεία διάφορων λοιμώξεων να γίνεται προβληματική. Το γεγονός αυτό έχει σαν συνέπεια να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, καθώς κατασκευάζονται όλο και πιο ισχυρά φάρμακα, τα οποία όμως με την πάροδο του χρόνου χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Καμπέρα της Αυστραλίας το φαινόμενο ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών είναι ακόμα πιο έντονο στα μικρά παιδιά.

Στην μελέτη πήραν μέρος 461 παιδιά ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων ετών, προκειμένου να διαπιστωθεί η πιθανότητα ανάπτυξης στελεχών του πνευμονιόκοκκου (βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει πνευμονία), ανθεκτικών στην πενικιλίνη, σε σχέση με τη συχνότητα χρήσης της.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους γονείς των παιδιών να κρατήσουν ένα ημερολόγιο για μία περίοδο ετών, όπου θα κατέγραφαν λεπτομερειακά τις ασθένειες του παιδιού, τις επισκέψεις στον γιατρό και τα φάρμακα τα οποία θα έπαιρναν.

Στη συνέχεια κάθε έξι μήνες λάμβαναν δείγματα από τα ρινικά εκκρίματα των παιδιών, τα οποία ελέγχονταν για την ύπαρξη μικροβίων. Οπως διαπιστώθηκε ή πιθανότητα να βρεθούν ανθεκτικά στελέχη μικροβίων ήταν διπλάσια όταν το παιδί είχε λάβει πενικιλίνη τους τελευταίους δύο μήνες πριν την εξέταση.

Επιπλέον για κάθε επιπλέον μέρα λήψης πενικιλίνης η πιθανότητα αυτή αυξανόταν κατά 4%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η χρήση των αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται με μεγάλη σύνεση και επιπλέον οι γονείς δεν θα πρέπει να πιέζουν τους γιατρούς να τους συνταγογραφούν αντιβιοτικά.

Στην Μ. Βρετανία μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των γονιών, οι οποίοι πολλές φορές ζητούν από το γιατρό να δώσει αντιβίωση στο παιδί τους, ακόμα και όταν αυτό πάσχει από κάποια ίωση, οπότε αυτή δεν πρόκειται να του προσφέρει καμία βοήθεια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση