Η διπλη δράση του αλκοόλ στον εγκέφαλο

Η κατανάλωση αλκοόλ από άτομα τρίτης ηλικίας, μπορεί να έχει ταυτόχρονα ευεργετική και επιβλαβή δράση στον εγκέφαλο, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού Stroke.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να προστατεύει τον εγκέφαλο από μικρά εγκεφαλικά επεισόδια (σιωπηλά επεισόδια όπως ονομάζονται), ενώ από την άλλη μεριά η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει μεν αλλά μπορεί να προκαλέσει και νέκρωση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Στη συγκεκριμένη έρευνα οι επιστήμονες μελέτησαν τον εγκέφαλο σε 3.400 άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, με τη μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας, εντοπίζοντας τα μικρά εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και περιοχές όπου παρατηρείται νέκρωση των κυττάρων ή συρρίκνωση.

Μελετώντας και την κατανάλωση αλκοόλ, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα με μέτρια κατανάλωση αλκοόλης είχαν μικρότερο κίνδυνο προσβολής από εγκεφαλικά επεισόδια σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ. Οσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ είχαν ακόμα μικρότερο κίνδυνο προσβολής αλλά παρουσίαζαν εγκεφαλικές ανωμαλίες (καταστροφή κυττάρων ή συρρίκνωση) σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Στην περίπτωση των ατόμων τρίτης ηλικίας η απόφαση να καταναλώνεται αλκοόλ ή όχι εξαρτάται από το κάθε άτομο ξεχωριστά, ανάλογα πάντα με τις συμβουλές του γιατρού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση