Η ανατομία της βίας στα σχολεία των ΗΠΑ

Αγόρια που δεν έχουν φίλους, ηλικίας 16-18 ετών, με εύκολη πρόσβαση σε όπλα και που επιζητούν να πάρουν εκδίκηση για τις κοροϊδίες που υφίστανται είναι οι μαθητές που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να ανοίξουν πυρ στα σχολεία τους, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2.017 μαθητές από όλες τις ΗΠΑ, επικεντρώθηκε στο τι πιστεύουν οι έφηβοι για τα επεισόδια στα σχολεία, ποιός έχει τις περισσότερες πιθανότητες να τα διαπράξει και αν οι ίδιοι σκέφθηκαν ποτέ να πυροβολήσουν τους συμμαθητές τους.

“Βρήκαμε οτι οι μαθητές φαίνεται να γνωρίζουν ποιός στο σχολείο τους έχει την πιθανότητα να γίνει βίαιος και τι μπορεί να τους ωθήσει να πυροβολήσουν καποιον” δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αλφρεντ της Νέας Υόρκης, Εντουαρτν Γκόγκαν.

Από το 1974 σημειώθηκαν τουλάχιστον 37 φονικές επιθέσεις σε σχολεία και αμέτρητες άλλες χωρίς νεκρούς που δεν καταγράφτηκαν ποτέ. Μια από τις χειρότερες σφαγές έγινε στο Λύκειο του Κόλουμπαιν στο Κολοράντο τον Απρίλιο του 1999 όταν δύο βαριά οπλισμένοι έφηβοι δολοφόνησαν 13 μαθητές και καθηγητές προτού αυτοκτονήσουν.

Η μελέτη έδειξε οτι οι μαθητές που έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να διαπράξουν εγκλήματα βίας είναι τα αγόρια που αισθάνονται αποξενωμένα τόσο στο σπίτι τους όσο και στο σχολείο, αυτά που οι συμμαθητές τους τα κοροϊδεύουν ή τα τρομοκρατούν και που αισθάνονται οτι οι καθηγητές τα αγνοούν.

Το 37% των ερωτηθέντων δήλωσε οτι γνωρίζει ένα άτομο στο σχολείο του που μπορεί να πυροβολήσει κάποιον και περίπου 20% είπαν οτι άκουσαν άλλους να λένε οτι σχεδίαζαν να πυροβολήσουν. Ενας στους πέντε υποστήριξε οτι άκουσε φήμες για κάποιον μαθητή που σχεδιάζει να δολοφονήσει ένα συμμαθητή του. Στην ερώτηση αν οι ίδιοι σκέφτηκαν ποτέ να πυροβολήσουν κάποιον στο σχολείο τους, 8% απάντησε καταφατικά και ένας στους δέκα (ποσοστό 10%) είπε οτι σκέφτηκε πώς θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια επίθεση. “Με άλλα λόγια, είχαν σχεδιάσει πώς θα μπορούσαν να είναι σε θέση να το κάνουν” είπε ο καθηγητής.

Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα της μελέτης οι ερευνητές υπολόγισαν οτι το 12% των μαθητών έχει “κλίση προς τη βία” που θα μπορούσε να τους οδηγήσει να ανοίξουν πυρ στο σχολείο τους. Επίσης το 2,6% των μαθητών έχει πρόσβαση σε όπλα. “Σε ένα Λύκειο 800 μαθητών αυτό σημαίνει 20 μαθητές που πιστεύουμε οτι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιήσουν μια επίθεση” υποστήριξε ο Γκόγκαν.

Σε ποσοστό 61% οι ερωτηθέντες είπαν οτι γνωρίζουν κάποιον που θα μπορύσε να φέρει ένα όπλο στο σχολείο τους. Περίπου ένας στους τέσσερις (24%) ισχυρίστηκε οτι αν ήθελε εύκολα θα έφερνε ένα όπλο μαζί του στην τάξη.

Οι μαθητές πιστεύουν τέλος οτι για να προληφθούν τα επεισόδια οι καθηγητές πρέπει να παρεμβαίνουν περισσότερο για να σταματούν τη λεκτική, σωματική και ψυχική κακομεταχείριση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση