αυτι ανατομια | εξετασεις αιματος για λυσσα | πνευμονια συμπτωματα | αιτια για κυστη σπληνος | στεατοροια

Γονίδιο σχετίζεται με τη θρόμβωση και τον αιφνίδιο θάνατοΟ αιφνίδιος θάνατος από καρδιά αποτελεί ίσως την πιο συχνή εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου στη μέση ηλικία. Οι επιστήμονες έχοντας μελετήσει τη δράση κάποιων ειδικών γλυκοπρωτεϊνών των αιμοπεταλίων και το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τη σύνθεσή τους, πρώτα σε ασθενείς στα νοσοκομεία και τώρα σε άτομα που έχασαν τη ζωή τους από αιφνίδιο θάνατο, καταλήγουν ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο μπορεί να σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο από καρδιακή προσβολή. Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας Circulation.

Επιστημονική ομάδα από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Ταμάρα στη Φιλανδία εξέτασε την καρδιά 700 Φιλανδών οι οποίοι είχαν χάσει ξαφνικά τη ζωή τους, εκτός νοσοκομείου.

Από τις νεκροψίες που έγιναν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, με δέκα χρόνια διαφορά, 1981-82 και 1991-92, βρέθηκε ότι η αιτία θανάτου σε πολλούς από αυτούς ήταν ο αιφνίδιος θάνατος.

Μελετώντας την ύπαρξη ή όχι του γονιδίου ΗΡΑ-2 Met, το οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυξάνει τη δημιουργία θρόμβων, από αυξημένη συγκόλληση αιμοπεταλίων, βρήκαν ότι όσοι είχαν χάσει τη ζωή τους από αιφνίδιο θάνατο έφεραν το γονίδιο κατά 2,2 φορές περισσότερο.

Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν ακόμα πιο εμφανής στους άνδρες που έχασαν τη ζωή σε ηλικία μικρότερη των 55 ετών. Βρέθηκε στο 59% των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από έμφραγμα και στο 70% των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από στεφανιαία θρόμβωση.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τον αιφνίδιο θάνατο είναι η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού, με αποτέλεσμα η αναγνώριση ενός γονιδίου που σχετίζεται με αυτόν να μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Και ενώ για το γενικό πληθυσμό μπορεί να αμφισβητείται η χρησιμότητα ενός τέτοιου προληπτικού ελέγχου, για την ύπαρξη του γονιδίου, θα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στον αιφνίδιο θάνατο, αλλά και στον εντοπισμό ατόμων με αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων, όπως αυτοί που κάνουν συχνά πολύωρα αεροπορικά ταξίδια ή άτομα σε μετεγχειρητικό στάδιο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.