Ελεύθερα λιπαρά οξέα υψηλού κινδύνου

Οι υγιείς άνδρες μέσης ηλικίας, οι οποίοι όμως έχουν υψηλά επίπεδα ορισμένων ελεύθερων λιπαρών οξέων στο αίμα τους, κινδυνεύουν κατά 70% περισσότερο να υποστούν ένα καρδιακό επεισόδιο το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο, σύμφωνα με έρευνα Γάλλων επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation της American Heart Association.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων, μπορούσαν να προκαλέσουν επικίνδυνες αρρυθμίες σε ασθενής που ήδη αντιμετώπιζαν καρδιολογικά προβλήματα.

Η Γαλλική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Xavier Jouven αφού μελέτησε τα ιστορικά 5200 ανδρών ηλικίας 42 έως 53 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων στο αίμα, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα πρόληψης κάποιου καρδιακού επεισοδίου.

Τα λιπαρά οξέα – μια κατηγορία των λιπιδίων- απελευθερώνονται στο αίμα από το λιπώδη ιστό και ο τύπος και η ποσότητά τους έχει άμεση σχέση με τη διατροφή . Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η υψηλή συγκέντρωση τους επηρεάζει τη λειτουργία του καρδιακού μυ, αν και δεν έχουν ακόμα κατορθώσει να εξηγήσουν τον ακριβή μηχανισμό δράσης τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση