Γονίδιο επηρεάζει τη δράση των φαρμάκων κατά του AIDS

Η ύπαρξη μίας παραλλαγής του γονιδίου , P-glycoprotein (PGP), είναι πιθανόν να μειώνει την αποτελεσματικότητα των αντιρετροϊκών φαρμάκων που χορηγούνται στους ασθενείς με AIDS, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών του Institute of Clinical Pharmacology στην Στουτγάρδη.

Η γονιδιακή αυτή παραλλαγή, η οποία ευθύνεται για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που έχει την ιδιότητα να μεταφέρει τις δραστικές ουσίες των αντιρετροϊκών φαρμάκων εκτός των κυττάρων, αναστέλλοντας έτσι την δράση τους, συναντάται πιο συχνά στους κατοίκους της Δυτικής Αφρικής, και στους Αφροαμερικανούς, ενώ είναι πιο σπάνια στους λευκούς και στους Ασιάτες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, κατά την οποία μελετήθηκαν δείγματα DNA 142 κατοίκων της Δ. Αφρικής, 41 Αφροαμερικανών, 50 Γιαπωνέζων και 537 λευκών, το 83% των κατοίκων της Δ. Αφρικής και το 61% των Αφροαμερικανών, είχαν δύο αντίγραφα του γονιδίου (ένα από κάθε γονέα), σε αντίθεση με τους ασιάτες και τους λευκούς που το ποσοστό αυτό ήταν 26%.

Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Matthias Schwab, η ανακάλυψη αυτή εξηγεί τις διαφορές που παρατηρούνται στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών σε ασθενείς διαφορετικών εθνικοτήτων.

Η περετέρω έρευνα και μελέτη των συνεπειών της ύπαρξης της γονιδιακής αυτής παραλλαγής θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καθορίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την θεραπεία ασθενών με AIDS, αναλόγως της εθνικής ομάδας στην οποία ανήκουν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση