Επικίνδυνα τα αρωματικά στικ

Τα αρωματικά στικ, που όταν καίγονται δημιουργούν μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και έχουν γίνει πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, μπορεί να είναι καρκινογόνα σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Ταιβάν, μία χώρα όπου η χρήση αυτών των στικ γίνεται και για θρησκευτικούς λόγους.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο National Cheng Kung University, ανέλυσαν τον αρωματικό καπνό αυτών των στικ και βρήκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, μία ομάδα ιδιαίτερα καρκινογόνων χημικών ουσιών.

Η ερευνητική ομάδα πήρε δείγματα από τον αέρα μέσα και έξω από ένα ναό της πόλης, καθώς επίσης και από σημείο της πόλης με ιδιαίτερα αυξημένη κυκλόφορία.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των αναλύσεων βρήκαν ότι η συγκέντρωση πολυκυκλικών υδρογονανθράκων στον αέρα, μέσα στο ναό, ήταν 19 φορές υψηλότερη σε σχέση με τον αέρα έξω από το ναό, αλλά και ελαφρώς υψηλότερη από τον αέρα στην περιοχή με την αυξημένη κυκλοφορία.

Ενας συγκεκριμένος πολυκυκλικός υδρογονάνθρακας, το βενζοπυρένιο, το οποίο θεωρείται ότι προκαλεί καρκίνο του πνέυμονα, βρέθηκε σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις μέσα στο ναό.

Μεγάλη διαφορά παρατηρήθηκε επίσης στη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων. Η συγκέντρωσή τους μέσα στο ναό βρέθηκε ότι ήταν τριπλάσια από αυτή στην περιοχή με έντονη κυκλοφορία και έντεκα φορές μεγαλύτερη από τη συγκέντρωση έξω από το ναό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση