πολυποδας | εμβολή αμνιακού υγρού | υπνος ρεμ | σφραγισμα η απονευρωση | φτερουγισματα απο αγχος

Καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης


Άλλες ονομασίες

Νανισμός

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ο όρος υποδηλώνει μια μη φυσιολογική ανάπτυξη, σε σχέση πάντα με τα οικογενειακά και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η φυσιολογική ανάπτυξη είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει αλληλεπιδράσεις ορμονικών, μεταβολικών, διατροφικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Τα πιθανά αίτια καθυστέρησης της ανάπτυξης είναι πολλά και ο έλεγχος δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνον σε ενδοκρινικές παθήσεις.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Οι ορμονικές παθήσεις που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:

1. Νεανικός υποθυρεοειδισμός : Δύσκολο να διαγνωσθεί κλινικά. Συνήθως υπάρχει ανάσχεση της ανάπτυξης σε κάποιο παιδί που μέχρι τότε αναπτυσσόταν φυσιολογικά. Η διάγνωση τίθεται με τις χαμηλές τιμές θυροξίνης και τις υψηλές τιμές TSH στον ορό.
2. Παιδικό ή εφηβικό σύνδρομο Cushing : Παιδί με παχύ κορμό και αδύνατα άκρα, ερυθρές γραμμώσεις και αυτόματους μώλωπες. Απαιτείται πλήρης αξιολόγηση.
3. Πρώιμη ήβη ή ψευδοπρώιμη ήβη : Υπάρχει ταχεία αρχική ανάπτυξη και πρώιμη εμφάνιση ήβης, η οποία συνοδεύεται από ταχεία σύγκλειση των επιφύσεων των μακρέων οστών με αποτέλεσμα βραχύ τελικό ανάστημα. Συχνά συνυπάρχουν σημεία αρρενοποιήσεως ή θηλεοποιήσεως.
4. Ανεπάρκεια της υπόφυσης : Οποιαδήποτε βλάβη της υπόφυσης ή του υποθαλάμου που έχει ως αποτέλεσμα ανεπάρκεια της λειτουργίας τους, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση χαμηλού ύψους. Συχνή αιτία σ’αυτές τις ηλικίες είναι τα κρανιοφαρυγγιώματα. Εξαίρεση αποτελούν οι όγκοι που εκκρίνουν αυξητική ορμόνη.
5. Αποκλειστική έλλειψη αυξητικής ορμόνης : Συχνή αιτία νανισμού. Συχνά δεν ανευρίσκεται αιτία. Σπανιότερα η αυξητική ορμόνη εκκρίνεται φυσιολογικά, ελλείπουν όμως οι σωματομεδίνες, οι ουσίες που μεσολαβούν προκειμένου να δράσει η αυξητική ορμόνη.
6. Διάφορα άλλα κληρονομικά σύνδρομα : Κώφωση και νανισμός, διανοητική καθυστέρηση ή αμφιβληστροειδοπάθεια και νανισμός.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Γίνεται προσπάθεια για ανεύρεση και αναγνώριση του αιτίου και αιτιολογική θεραπεία.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.