Γονίδιο μειώνει τη γονιμότητα των αντρών

Γονίδιο, που πιθανόν να ευθύνεται για τη μείωση της γονιμότητας των αντρών, εντοπίστηκε από Ολλανδούς επιστήμονες σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο European Society of Human Reproduction and Embryology στη Λοζάννη. Το γονίδιο, γνωστό με το όνομα ZNF214, πιθανώς παρεμποδίζει την αποτελεσματική παραγωγή των σπερμοκυττάρων.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν tests στα κύτταρα ανθρώπινων γεννητικών οργάνων και στα κύτταρα ποντικιών, στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν πως ακριβώς επιδρά αυτό το γονίδιο στη σπερματογένεση.

Ηλπιζαν πως μ’αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούν στην ανακάλυψη νέων φαρμακευτικών αγωγών ενάντια στη μειωμένη γονιμότητα. Το γονίδιο βρίσκεται εγκατεστημένο στην ίδια περιοχή του χρωμοσώματος, με το οποίο σχετίζεται το σύνδρομο Beckwith Wiedemann.

To BWS είναι μια πολύπλοκη διαταραχή, η οποία συχνά είναι η αιτία για την γέννηση αγοριών, που όταν ενηλικιώνονται παρουσιάζουν προβλήματα γονιμότητας. Η έρευνα έδειξε ότι οι άντρες, οι οποίοι έχουν χαμηλή γονιμότητα, παρουσιάζουν ασυνήθιστη κατανομή στο DNA τους.

Οι επιστήμονες σύγκριναν το DNA 77 αντρών με αδύναμο σπέρμα με το DNA 65 αντρών με φυσιολογικό σπέρμα. Σε τρία άτομα του δεύτερου group εντοπίστηκαν τρεις παραλλαγές του ZNF214 γονιδίου. Αυτές οι μεταλλάξεις δεν εμφανίστηκαν σε κανένα άτομο της ‘φυσιολογική’ ομάδας.

Δύο από αυτούς, που παρουσίασαν το μεταλλαγμένο DNA, το κληρονόμησαν από τη μητέρα τους, ενώ δεν εμφάνισαν κανένα άλλο σύμπτωμα του BWS. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το γονίδιο ZNF214 εμπλέκεται αρνητικά στην σπερματογένεση, είτε μόνο του, είτε γιατί προκαλεί κρυψορχία που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές της σπερματογένεσης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση