Το ΤΥΠΑΤΕ αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα φαρμάκων

Την αμφισβήτηση φαρμάκων που όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικά αλλά είναι πιθανόν να προκαλούν και παρενέργειες εκφράζει σε δημοσίευμά του το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (ΤΥΠΑΤΕ) σε έντυπο που εκδίδει.

Στο στόχαστρο του ΤΥΠΑΤΕ βρίσκονται τρεις μεγάλες ομάδες φαρμάκων, τα περιφερικά αγγειοδιασταλτικά, τα νοοτροπικά και τα φλεβοπροστατευτικά. Στο έντυπο του ΤΥΠΑΤΕ αναφέρεται πως σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία και τη φαρμακολογία, αυτά δεν θεωρούνται φάρμακα.

Μάλιστα επισημένουν πως στις ΗΠΑ δεν εγκρίνονται τέτοια φάρμακα ενώ, στη Γερμανία έχει καταρτιστεί κατάλογος αναποτελεσματικών ουσιών. Το ίδιο έντυπο προσθέτει ότι, στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ποσοστό συνταγογραφίας αυτών των φαρμάκων.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΥΠΑΤΕ, υπαρκτοί είναι οι κίνδυνοι παρενεργειών αυτών των ουσιών. Ζάλη, υπερδιέγερση, τρόμος χεριών, ναυτία, κνησμός, εξανθήματα, ταχυκαρδία, σπασμοί αρτηριών, είναι μόνο μερικές από τις πιο ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν τα φάρμακα που ανήκουν στις συγκεκριμένες ομάδες.

Οι ψυχικές ανάγκες των ασθενών που αναζητούν το θαυματουργό χάπι και η διαφημιστική προώθηση τέτοιων σκευασμάτων αποτελούν, με βάση το έντυπο, τους βασικούς λόγους που έχουν οδηγήσει στην άκριτη αποδοχή τέτοιων ουσιών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση