Οι ηλικιωμένες γυναίκες πιο …έξυπνες από τους άνδρες

Οι ηλικιωμένες γυναίκες διατηρούν τις πνευματικές τους δυνάμεις σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι άντρες της ίδιας ηλικίας, ακόμα και αν έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, γιατί οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρδιαγγειακών ασθενειών, με αποτέλεσμα να αιματώνεται καλύτερα ο εγκέφαλός τους. Η διαπίστωση αυτή δείχνει ότι η καλή υγεία κατά την διάρκεια της ζωής, παίζει σημαντικό ρόλο στα γηρατειά.

Στην έρευνα, Γερμανοί επιστήμονες, εξέτασαν ένα τυχαίο δείγμα 600 ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών, 85 ετών, που έμέναν στην πόλη Leiden. Τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ειδικά τεστ τα οποία θα έδειχναν την πνευματική τους εγρήγορση και τις μνημονικές τους ικανότητες.

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες είχαν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, συγκέντρωσαν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ. Η ταχύτητα σκέψης τους ήταν 33%, σε σχέση με αυτή των αντρών που ήταν 28%.

Οσον αφορά την μνήμη, το 41% των γυναικών είχαν καλύτερη μνήμη σε σχέση με τους άντρες που το ποσοστό τους έφτανε μόλις το 29%.

Οι ερευνητές αποδίδουν τις διαφορές στην σχετική έλλειψη καρδιαγγειακών ασθενειών στις ηλικιωμένες γυναίκες.

Εκπρόσωπος των ερευνητών δήλωσε ότι ‘μέχρι τώρα ελέγχαμε την καρδιά και τις αρτηρίες για να αποφύγουμε τυχόν καρδιακά επεισόδια, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγγειακά υγεία είναι το κλειδί σε καταστάσεις πνευματικών και ψυχολογικών διαταραχών’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση