Καρδιακά κύτταρα από νωτιαίο μυελό

Τη δημιουργία καρδιακού μυ, από τροποποίηση ανθρώπινων κυττάρων του νωτιαίου μυελού κατάφεραν ιατρικοί ερευνητές στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης. Η νέα επαναστατική αυτή μέθοδος, μπορεί να απαλλάξει εκατομμύρια καρδιοπαθείς απο τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν και να αντικαταστήσει την πρακτική της μεταμόσχευσης καρδιάς.

‘Αποδείξαμε ότι τα κύτταρα αυτά, από το νωτιαίο μυελό, μπορούν να επιζήσουν στην καρδιά και μάλιστα να εξελιχθούν σε καρδιακό μύ’ δήλωσε ο θωρακοχειρουργός Ρέιντα Ελ Οκλι, και τόνισε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης του κατεστραμμένου καρδιακού μύ.

Ο κ. Οκλι και δύο ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου τροποποίησαν γενετικά εμβρυονικά κύτταρα του νωτιαίου μυελού, τα οποία έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν νέο ιστό και έχουν την ικανότητα να πάρουν όλα τα χαρακτηριστικά του ανθρωπίνου καρδιακού κυττάρου.

Τα τροποποιημένα κύτταρα εμφυτεύθηκαν σε ζωντανά ποντίκια πέρυσι. Οι ερευνητές παραθέτουν τα στοιχεία της έρευνάς τους σε ιατρική επιθεώρηση για δημοσίευση και όπως είπε ο κ. Οκλι ελπίζει πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στο χρόνο, να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές σε καρδιοπαθείς.

‘Ο καρδιακός μυς, διαθέτει ένα έξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα επικοινωνίας με τα υπόλοιπα κύτταρα’, αλλά όταν αυτά υποστούν βλάβη, μετά απο ένα έμφραγμα για παράδειγμα, μετατρέπονται σε μια ανενεργή κρούστα. Μέρος του καρδιακού μυ δε συστέλλεται και δεν πάλλεται πλέον με συνέπεια οι ασθενείς να καταλήγουν με καρδιακή ανεπάρκεια’, τονίζει ο Δρ. Οκλι.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 1995, 15 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν απο καρδιοπάθειες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 30% του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως.

Το 2020 το ποσοστό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 40%. Στις υπάρχουσες μεθόδους αντιμέτωπισης των καρδιοπαθειών περιλαμβάνονται οι μακροχρόνιες φαρμακευτικές αγωγές, η τοποθέτηση εσωτερικών ή εξωτερικών βηματοδοτών και οι μεταμοσχεύσεις.

Ωστόσο ο Δρ Οκλι καταλήγει οτι μόλις ο ένας στους δέκα καρδιοπαθείς χρειάζεται μεταμόσχευση καρδιάς και μάλιστα εάν βρεθεί συμβατός δότης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση