Η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά αποδίδει

Ενα διαιτολόγιο χαμηλό σε λιπαρά, αλλά υψηλό σε υδατάνθρακες βοηθάει στην απώλεια βάρους, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, ιδιαίτερα στα μέτρια υπέρβαρα άτομα. Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα πέντε Ευρωπαϊκών χωρών.

Ερευνητικά κέντρα από την Ολλανδία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ισπανία, σχεδίασαν μελέτη (CARMEN – Carbohydrate Ratio Management in European National diets) στην οποία συμμετείχαν 80 υπέρβαρα άτομα (άνδρες και γυναίκες) από την κάθε χώρα.

Αρχικά, για μία περίοδο πέντε εβδομάδων οι συμμετέχοντες στο ερευνητικό πρόγραμμα, κατανάλωναν συγκεκριμένα τρόφιμα αλλά, η διατροφή τους κατά την περίοδο αυτή περιείχε ποσοστό λίπους, ανάλογο με τις διατροφικές συνήθειες της κάθε χώρας.

Στη συνέχεια τα άτομα χωρίστηκαν σε τρείς διαφορετικές ομάδες. Η μία ομάδα συνέχισε να διατρέφεται με το ίδιο ποσοστό λίπους. Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε διαιτολόγιο με χαμηλά λιπαρά και υψηλά σάκχαρα και η τρίτη ομάδα διαιτολόγιο με χαμηλά λιπαρά και υψηλό άμυλο. Στο τέλος εξάμηνης περιόδου 316 άτομα είχαν ολοκληρώσει το πρόγραμμα.

Τα άτομα από τις δύο ομάδες με τη χαμηλή πρόσληψη λίπους μείωσαν το σωματικό τoυς βάρος κατά 10% και 8% αντίστοιχα με παράλληλη μείωση του σωματικού λίπους, ενώ τα άτομα από την ομάδα με τη μη-μειωμένη πρόσληψη λίπους αύξησαν το βάρος τους.

Ενώ τα αποτελέσματα έδειξαν μέτρια μείωση του σωματικού βάρους, ο έλεγχος στην πρόσληψη του διατροφικού λίπους φαίνεται να βοηθάει σημαντικά στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση