Γονίδιο συσχετίζεται με τη νόσο του Crohn

Ενα γονίδιο που σχετίζεται με τη νόσο του Crohn, μία συστηματική πάθηση των εντέρων που προσβάλλει κυρίως νεαρούς ενήλικες, ανακάλυψαν Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ερευνητές. Σε δύο άρθρα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature αναφέρεται ότι η μετατροπή ενός γονιδίου που ονομάζεται Nod2, μπορεί να αυξήσει την ανθρώπινη ευαισθησία απέναντι στην νόσο.

Η ανακάλυψη αυτή, που θα παρουσιαστεί και από τις δύο ομάδες στο Ιατρικό συνέδριο της Ατλάντα, φωτίζει την παθογένεια της νόσου και το ρόλο που διαδραματίζουν τα γονίδια και το περιβάλλον, δίνοντας ελπίδες για την ανακάλυψη νέων θεραπευτικών σχημάτων.

Η νόσος προσβάλλει ένα στα χίλια άτομα στις Δυτικές χώρες. Οι περισσότεροι πάσχοντες είναι μικρότεροι από την ηλικία των 30. Η αιτία αυτής της χρόνιας φλεγμονώδους νόσου είναι ακόμα άγνωστη , αλλά οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι οφείλεται σε γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη νόσο και τα όποια φαρμακευτικά μέτρα, περιορίζονται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως ο πόνος στην κοιλιά, η διάρροια, ο πυρετός και η απώλεια βάρους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση