Το Οσκαρ της μακροζωίας

Το Οσκαρ της μακροζωίαςΕνώ κάποιοι αναζητούν το μυστικό της μακροζωίας στο κρητικό ελαιόλαδο και κάποιοι άλλοι στον καθαρό αέρα του Καυκάσου, οι Αμερικάνοι φαίνεται να έχουν την δική τους πρωτότυπη συνταγή για το ελιξίριο της μακροζωίας: Πρόκειται για το … Οσκαρ, το περιβόητο αγαλματάκι, που χορηγείται μια φορά το χρόνο και που όπως φαίνεται, εκτός από φήμη, χρήματα, επιτυχία και καταξίωση, προσφέρει κάτι ακόμα πιο πολύτιμο: την μακροζωία. Ετσι, εάν το αποτέλεσμα έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά είναι σωστό, η κατάκτηση του χρυσού αγαλματιδίου μια φορά, δίνει κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια ζωής επιπλέον, ενώ όσες περισσότερες φορές κάποιος το κερδίσει, τόσο περισσότερο αναμένεται αυτός ότι θα ζήσει.

Οι ερευνητές μελέτησαν 762 κατόχους Οσκαρ, είτε πρώτου ρόλου είτε δεύτερου και τους συνέκριναν με άλλους ηθοποιούς, ιδίου φύλου και ηλικίας, που εμφανίστηκαν στο ίδιο φιλμ για το οποίο κέρδισαν το βραβείο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ηθοποιοί που απέτυχαν να κατακτήσουν το αγαλματάκι έζησαν κατά μέσο όρο 75,8 χρόνια. Αντίθετα, αυτοί που τελικά το κατέκτησαν, έζησαν επιπλέον 3,9-6 χρόνια, ανάλογα με τον αριθμό των βραβείων που κατέκτησαν.

Τα παραδείγματα πολλά: η ρεκορντ-γούμαν Katharine Hepburn, με 4 κατακτήσεις Οσκαρ, γιόρτασε πρόσφατα τα 94α γενέθλιά της, ο σερ John Gielgud, ο οποίος κατέκτησε το βραβείο το 1981 και έζησε μέχρι τα 96 του, ο Αντονι Κουίν και πολλοί άλλοι.

Ο Δρ. Donald Redelmeier, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, τονίζει ότι κατά την άποψή του ‘η κατάκτηση του Οσκαρ, συνοδεύεται από μια εσωτερική γαλήνη και ηρεμία και από μιά αίσθηση επιτυχίας, η οποία διαρκεί μια ολόκληρη ζωή’.

Ο Δρ. Mark Griffiths, μέλος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, θεωρεί ότι η έρευνα έγινε με αξιόπιστα επιδημιολογικά κριτήρια και πιστεύει ότι η μακροζωία στους κατόχους των Οσκαρ εξηγείται από το γεγονός, ότι αυτοί, έχοντας φθάσει ήδη στην κορυφή, έχουν απαλλαγεί από το ψυχοφθόρο άγχος και με αυτόν τον τρόπο έχουν εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση