Τα όσκαρ βλάπτουν την υγεία των σεναριογράφων

Οι βραβευμένοι με όσκαρ σεναριογράφοι έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψήφιους που δεν έχουν κερδίσει βραβείο, όπως προκύπτει από έρευνα Καναδών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Βritish Medical Journal.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 850 σεναριογράφους που ήταν υποψήφιοι για όσκαρ από το 1929 μέχρι και το 2001. Οσοι είχαν κερδίσει όσκαρ, ενώ ήταν γενικά πιο επιτυχημένοι, σε σχέση με όσους δεν είχαν αποκτήσει το χρυσό αγαλματάκι, είχαν κατά 3,6 χρόνια μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης.

Επιπλέον οι βραβεύσεις σχετίστηκαν με 22% σχετική αύξηση στη συχνότητα θανάτων, ενώ πολλές υποψηφιότητες, χωρίς βραβεύσεις δε συσχετίστηκαν με αύξηση της συχνότητας θανάτων.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί το όσκαρ μειώνει τα χρόνια της ζωής, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι σεναριογράφοι και κυρίως όσοι βραβεύονται έχουν αυξημένες υποχρεώσεις, ενώ συνηθίζουν να ακολουθούν ανθυγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει κάπνισμα, έλλειψη σωματικής άσκησης και ύπνου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση