Οι διαταραχές μνήμης προειδοποιούν για Αλτσχάιμερ

H ήπια εξασθένιση της μνημονικής ικανότητας ατόμων μέσης ηλικίας, μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, συμβάλλοντας έτσι στην έγκαιρη διάγνωση και στην καλύτερη αντιμετώπισή της, σύμφωνα με τις οδηγίες- συστάσεις που εξέδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (AAN).

Σύμφωνα με την ΑΑΝ, αν χορηγηθούν ειδικά φάρμακα σε ασθενείς που βρίσκονται στ’ αρχικά στάδια της ασθένειας, τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να αργήσουν να εμφανιστούν, ή ακόμη, έστω για λίγο, να είναι αναστρέψιμα.

‘Η εμφάνιση μικρής εξασθένησης της μνήμης, χρήζει περαιτέρω ελέγxου, καθώς σημαντικό ποσοστό αυτών των ατόμων, πρόκειται να αναπτύξει άνοια’, τονίζει ο Δρ. Τζέιμς Στίβενς, πρόεδρος στην AAN.

Η νόσος Αλτσχάιμερ, η πιο κοινή μορφή άνοιας, είναι μια από τις πιο σοβαρές και δαπανηρές διαταραχές που εμφανίζεται στα ηλικιωμένα άτομα. Ο αριθμός των Αμερικανών που θα εκδηλώσουν την ασθένεια αναμένεται ν’ αυξηθεί από τέσσερα εκατομμύρια που είναι σήμερα, σε 14 έως το 2050.

Οι αμερικανοί νευρολόγοι συστήνουν βάδισμα και άκουσμα μουσικής κατά τη διάρκεια των γευμάτων, για τους ασθενείς που παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς. Προτείνουν επίσης τη χορήγηση φαρμάκων για να ελεγχθούν η κατάθλιψη, η ζωηρή ανησυχία και οι παραισθήσεις που υπάρχουν, καθόσον η νόσος επιδεινώνεται.

Εκπρόσωποι της Αμερικανικής Ακαδημίας επισημαίνουν ότι η λήψη φαρμάκων στις αρχές της νόσου, μπορεί να αναστρέψει τα προβλήματα της μνήμης και ο ασθενής είναι σε θέση να θυμάται απλά πράγματα, όπως είναι η διεύθυνσή του ή η ημερομηνία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση