στιγμα μεσογειακης ανεμιας | κολικος εντερου | φλεβες του σωματος | εμβολιο bcg | τραχειοβρογχίτιδα

Ο εγκέφαλος αγαπάει τις εκπλήξειςΟ,τιδήποτε ευχάριστο, που έρχεται απρόσμενα να 'ταράξει' την καθημερινότητα, μπορεί να μας χαλαρώσει και να φέρει το χαμόγελο στο πρόσωπό μας. Ετσι μία τρέλα της στιγμής, μία ξαφνική συνάντηση, ή μία απρόσμενη εκδρομή, είναι καταστάσεις που διεγείρουν τα κέντρα 'ηδονής' στον εγκέφαλο, όπου υπάρχει ένα 'σύστημα ανταμοιβής'. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε στις ΗΠΑ, τα κέντρα αυτά του εγκεφάλου διεγείρονται ευχάριστα από παρόμοιες καταστάσεις και ανταμοίβουν. Με τη λειτουργία αυτών των κέντρων σχετίζεται και το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να ζήσουν μία ήρεμη ζωή, χωρίς αναταράξεις, ενώ άλλοι ψάχνουν την περιπέτεια και το απρόσμενο. Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα, από το Δρ Gregory S. Berns και δημοσιεύεται στο τεύχος Απριλίου, του επιστημονικού περιοδικού Journal of Neuroscience.

Κατά τη διάρκεια του πειραμάτος, σταγόνες νερού και χυμών χορηγήθηκαν στους εθελοντές, άλλοτε σε τακτά και άλλοτε σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα. Με έκπληξη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι δεν ήταν τόσο η διαφορά στη γεύση η αιτία που προκαλούσε διέγερση των κέντρων "ηδονής" του εγκεφάλου, όσο το ακανόνιστο της χορήγησης.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι μετά το τέλος της μελέτης, τα 2/3 δήλωσαν ότι προτιμούν τη γεύση του χυμού από το νερό, αυτή η προτίμηση δεν αντικατοπτρίστηκε σε μια ανάλογη διέγερση του εγκεφάλου. Αντίθετα, η πλειονότητα των εθελοντών, έδειξε μια σημαντική εγκεφαλική διέγερση, όταν το γευστικό ερέθισμα ερχόταν απρόσμενα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η δραστηριότητα των κέντρων ηδονής του εγκεφάλου σχετίζεται με την προσωπικότητα των ανθρώπων. Μάλιστα, οι άνθρωποι που αγαπούν την περιπέτεια, φαίνεται ότι παρουσιάζουν εντονότερη δραστηριότητα αυτών των κέντρων, από τους ανθρώπους που αποζητούν τη σταθερότητα.

Σύμφωνα με το Δρ Berns 'είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλος ανταμοίβει την ικανοποίηση βασικών αναγκών, όπως είναι το φαγητό, το νερό ή το σεξ. Φαίνεται ότι η αγάπη του εγκεφάλου για τις εκπλήξεις, έχει συντελέσει στην εξέλιξη, γιατί δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες εγρήγορσης, που επιτρέπουν την κατάλληλη αντίδραση σε επείγουσες καταστάσεις'.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.