Πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης των εγκεφαλικών

Μικροκαθετήρας, ο οποίος εισάγεται από τη μηριαία αρτηρία και φθάνει έως τα μικρότερα αγγεία του εγκεφάλου, προσφέρει σημαντική βελτίωση στην αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων των εγκεφαλικών αρτηριών, των άλλων αγγειακών δυσπλασιών, καθώς και κάποιων ενδοεγκεφαλικών όγκων.

Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το διεθνές σεμινάριο ” Η ενδαγγειακή θεραπεία των αγγειακών βλαβών του κρανίου και του εγκεφάλου” από τον Δρ. Π. Βλαχόπουλο, διευθυντή του Τμήματος Παρεμβατικής Νευροακτινολογίας του Θεραπευτηρίου “Υγεία”.

Η νέα αυτή θεραπευτική προσέγγιση έρχεται να αντικαταστήσει τις κρανιοτομές και τις δύσκολες και επικίνδυνες ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις και να ανοίξει νέους ορίζοντες στο λεπτό αυτόν τον τομέα της νευροχειρουργικής.

Σύμφωνα με αυτήν τη τεχνική, οι λεπτοί αυτοί μικροκαθετήρες, μπαίνουν από το μηρό και φθάνοντας στα εγκεφαλικά αγγεία που έχουν τη βλάβη, επιτρέπουν τη διενέργεια λεπτών χειρισμών, όπως η διάνοιξη φραγμένου αγγείου, η έγχυση φαρμάκων ή η απομόνωση της βλάβης.

Η νέα αυτή μέθοδος παρουσιάζει καλά ποσοστά επιτυχίας και χαμηλά ποσοστά επιπλοκών. Μάλιστα, εάν εφαρμοσθεί τις πρώτες 6 ώρες από το εγκεφαλικό, υπόσχεται ποσοστά πρόληψης των μόνιμων βλαβών, που φθάνουν το 60%. Εάν το 6ωρο περάσει, η μονιμότητα των βλαβών φθάνει το 80%.

Η συχνότητα των εγκεφαλικών φθάνει το 2-4% του γενικού πληθυσμού και η θνητότητα ποικίλει με ποσοστά, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν και το 60%.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση