Νέα μέθοδος διάγνωσης επικίνδυνης καρδιοπάθειας

Μία νέα τεχνική αναγνώρισης ατόμων που πάσχουν από το σύνδρομο long QT, το οποίο είναι μία συγγενής νόσος, που χαρακτηρίζεται από επιμήκυνση του διαστήματος QT στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, και προκαλεί συγκοπή και αιφνίδιο θάνατο, κατόρθωσαν να αναπτύξουν ερευνητές της Mayo Clinic.

Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από επιμήκυνση του διαστήματος QT στο ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Το ΗΚΓ είναι μία εικόνα της ηλεκτρικής δραστηριότητας του καρδιακού μυός. Ενα μακρύτερο από το φυσιολογικό διάστημα QT, σημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα στην δραστηριότητα αυτή, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες επιπλοκές.

Πολλές φορές όμως, σε άτομα που έπασχαν από αυτό το σύνδρομο, το ΗΚΓ φαινόταν φυσιολογικό, με αποτέλεσμα να μην διαγιγνώσκεται η πάθηση. Ετσι όταν το άτομο προέβαινε σε κάποιες δραστηριότητες, όπως η άσκηση, η πάθηση εκδηλωνόταν, με μοιραία πολλές φορές αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε μερικούς έφηβους αθλητές.

Το τεστ βασίζεται στη διαπίστωση ότι η εμφάνιση του συνδρόμου συνδέεται με έκκριση αδρεναλίνης. Με ενδοφλέβια χορήγηση συγκεκριμένων δόσεων της ορμόνης αυτής, ένας έμπειρος καρδιολόγος μπορεί να παρατηρήσει τις αλλαγές στο διάστημα QT και να διαγνώσει την ύπαρξη του τύπου -1 του συνδρόμου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση