σπιρομετρηση τιμες | πως ξερω αν εχω wolf parkinson | αρσενικο | θερμιδομετρητης

ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΑΕΡΑΓΩΓΩΝ


Άλλες ονομασίες

Πνιγμονή

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η απόφραξη των ανώτερων αεροφόρων οδών αποτελεί απειλητική για τη ζωή κατάσταση και θα πρέπει να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Χαρακτηρίζεται από παρεμπόδιση της ομαλής διόδου του αέρα από τους ανώτερους αεραγωγούς, δηλαδή τον φάρυγγα, τον λάρυγγα και την τραχεία. Η απόφραξη μπορεί να είναι αιφνίδια ή να αναπτύσσεται προοδευτικά σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών.

Αίτια

Απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών μπορεί να προκαλέσει μια πληθώρα καταστάσεων όπως η εισρόφηση ξένων σωμάτων, ιογενείς ή βακτηριδιακές λοιμώξεις (επιγλωττίτιδα, λαρυγγίτιδα, περιαμυγδαλικό ή οπισθοφαρυγγικό απόστημα), νεοπλάσματα του φάρυγγα και του λάρυγγα, χημικά ή θερμικά εγκαύματα, τραυματισμοί και αλλεργικές αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση η απόφραξη μπορεί να είναι μερική ή πλήρης.

Συμπτώματα

Η κλινική εικόνα της απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών εξαρτάται από το αίτιο που την προκαλεί αν και υπάρχουν συμπτώματα που είναι κοινά σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτά είναι:
· Αναπνευστικός συριγμός ή άλλοι ασυνήθεις αναπνευστικοί ήχοι
· Αίσθημα πνιγμονής
· Δίψα για αέρα
· Κυάνωση
· Διαταραχή του επιπέδου συνείδησης
· Απώλεια συνήδησης

Κλινική εξέταση - εργαστηριακά ευρήματα

Η κλινική εξέταση είναι δυνατό να καταδείξει ελάττωση του αναπνευστικού ψιθυρίσματος λόγω του υποαερισμού και εσολκή των μεσοπλευρίων διαστημάτων λόγω της δυσχερούς και εργώδους προσπάθειας που καταβάλλει το άτομο για να αναπνεύσει. Οι απεικονιστικές τεχνικές που μπορεί να συνεισφέρουν στη διάγνωση και την εκτίμηση της βαρύτητας της απόφραξης είναι η ακτινογραφία θώρακα και άλλες ειδικότερες ακτινογραφικές λήψεις, η βρογχοσκόπηση και η ανάλυση των αερίων του αίματος.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι ανάλογη της αιτίας που προκαλεί την απόφραξη. Η εισρόφηση ξένου σώματος πρε΄πει να αντιμετωπίζεται με αφαίρεση του σώματος με βρογχοσκόπηση. Η αλλεργική αντίδραση αντιμετωπίζεται με χορήγηση αδρεναλίνης, αντιφλεγμονωδών και αντιισταμινικών φαρμάκων. Τα αποστήματα απαιτούν άμεση παροχέτευση και τα νεοπλάσματα χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση και να παρέχεται από εξειδικευμένο προσωπικό. Όταν η απόφραξη είναι σοβαρή και απειλητική για τη ζωή, είναι απαραίτητη η διασωλήνωση του ασθενή με την βοήθεια ειδικού τραχειβρογχικού σωλήνα. Ο ασθενής μπορεί να παραμείνει διασωληνωμένος και η αναπνοή του να υποστηρίζεται μηχανικά, μέχρις ότου του αίτιο που προκαλεί την απόφραξη να αντιμετωπισθεί ανάλογα.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.