Ελπιδοφόρα εμβόλια στη θεραπεία κατά του καρκίνου

Ελπίδες σε όσους πάσχουν από καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα, έρχονται να δώσουν οι ειδικοί, που ήδη προχώρησαν στη δημιουργία δύο νέων εμβολίων. Τα εμβόλια αυτά δεν χρησιμοποιούνται για την πρόληψη του καρκίνου, αλλά ως γονιδιακή θεραπεία που εφαρμόζεται συμπληρωματικά μαζί με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Τα παραπάνω τονίστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η οποία δόθηκε με αφορμή το 4ο διεθνές συνέδριο για τον καρκίνο του πνεύμονα που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 μέχρι τις 29 Απριλίου στη Χαλκιδική.

Το εμβόλιο του καρκίνου του μαστού, ήδη κυκλοφορεί στις ΗΠΑ και εφαρμόζεται κλινικά στη Βρετανία και στην Αυστραλία και το εμβόλιο του καρκίνου του πνεύμονα, σύντομα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε κλινική έρευνα, στην οποία μετέχουν 16 κέντρα από όλο το κόσμο, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι ελληνικά.

Παράλληλα, ο επίκουρος καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ Κώστας Ζαρογουλίδης, ανακοίνωσε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το 5% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ διεθνείς μελέτες, που μόλις ολοκληρώθηκαν, έχουν δείξει ότι ο γάμος με καπνιστή ή καπνίστρια αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα κατά 26%.

Μάλιστα, όπως επισήμανε, οι γυναίκες είναι γονιδιακά πιο ευάλωτες στις καρκινογόνες ουσίες του καπνού, με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης όγκων και κυρίως καρκίνου του πνεύμονα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα, τόνισε ο κ. Ζαρογουλίδης, παρουσιάζει την τελευταία δεκαετία αλματώδη αύξηση τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, αποτελώντας σύγχρονη μάστιγα. Σε ορισμένες μάλιστα χώρες, έχει ξεπεράσει ως αιτία θανάτου στις γυναίκες τον καρκίνο του μαστού.

Στην Ευρώπη το 29% των ανδρών που πεθαίνουν από καρκίνο αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα ενώ η χώρα μας φαίνεται να κατέχει την έβδομη θέση στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κάπνισμα 10 τσιγάρων την ημέρα επταπλασιάζει και 20 τσιγάρων 13πλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% είναι ανθεκτικός σε διάφορες μορφές θεραπείας (χημειοθεραπεία-ακτινοβολίες).

Σήμερα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ακτινοθεραπεία. Με τις νέες τεχνικές μέσω ειδικών προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάρχει δυνατότητα να αναπαρασταθεί ο όγκος σε τρεις διαστάσεις και να ακτινοβοληθεί με ακρίβεια χιλιοστών χωρίς να υποστούν βλάβη υγιείς παρακείμενοι ιστοί, ενώ υπάρχει σημαντική μείωση της τοξικότητας.

Σημαντική πρόοδος υπάρχει και την αντιμετώπιση με φάρμακα. Σήμερα δοκιμάζονται τρεις νέες κατηγορίες αντινεοπλασματικών φαρμάκων (ταξάνες, γκεμπινταμπίνη, καπτοθεκίνες). Ήδη για τα δύο πρώτα υπάρχει ικανοποιητική εμπειρία και τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση