αρρυθμιες | λοιμωδη νοσηματα ορισμος | συχνες κενωσεις εντερου

Ελπιδοφόρα εμβόλια στη θεραπεία κατά του καρκίνουΕλπίδες σε όσους πάσχουν από καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα, έρχονται να δώσουν οι ειδικοί, που ήδη προχώρησαν στη δημιουργία δύο νέων εμβολίων. Τα εμβόλια αυτά δεν χρησιμοποιούνται για την πρόληψη του καρκίνου, αλλά ως γονιδιακή θεραπεία που εφαρμόζεται συμπληρωματικά μαζί με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Τα παραπάνω τονίστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η οποία δόθηκε με αφορμή το 4ο διεθνές συνέδριο για τον καρκίνο του πνεύμονα που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 μέχρι τις 29 Απριλίου στη Χαλκιδική.

Το εμβόλιο του καρκίνου του μαστού, ήδη κυκλοφορεί στις ΗΠΑ και εφαρμόζεται κλινικά στη Βρετανία και στην Αυστραλία και το εμβόλιο του καρκίνου του πνεύμονα, σύντομα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε κλινική έρευνα, στην οποία μετέχουν 16 κέντρα από όλο το κόσμο, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι ελληνικά.

Παράλληλα, ο επίκουρος καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ Κώστας Ζαρογουλίδης, ανακοίνωσε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το 5% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ διεθνείς μελέτες, που μόλις ολοκληρώθηκαν, έχουν δείξει ότι ο γάμος με καπνιστή ή καπνίστρια αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα κατά 26%.

Μάλιστα, όπως επισήμανε, οι γυναίκες είναι γονιδιακά πιο ευάλωτες στις καρκινογόνες ουσίες του καπνού, με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης όγκων και κυρίως καρκίνου του πνεύμονα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα, τόνισε ο κ. Ζαρογουλίδης, παρουσιάζει την τελευταία δεκαετία αλματώδη αύξηση τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, αποτελώντας σύγχρονη μάστιγα. Σε ορισμένες μάλιστα χώρες, έχει ξεπεράσει ως αιτία θανάτου στις γυναίκες τον καρκίνο του μαστού.

Στην Ευρώπη το 29% των ανδρών που πεθαίνουν από καρκίνο αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα ενώ η χώρα μας φαίνεται να κατέχει την έβδομη θέση στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κάπνισμα 10 τσιγάρων την ημέρα επταπλασιάζει και 20 τσιγάρων 13πλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% είναι ανθεκτικός σε διάφορες μορφές θεραπείας (χημειοθεραπεία-ακτινοβολίες).

Σήμερα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ακτινοθεραπεία. Με τις νέες τεχνικές μέσω ειδικών προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάρχει δυνατότητα να αναπαρασταθεί ο όγκος σε τρεις διαστάσεις και να ακτινοβοληθεί με ακρίβεια χιλιοστών χωρίς να υποστούν βλάβη υγιείς παρακείμενοι ιστοί, ενώ υπάρχει σημαντική μείωση της τοξικότητας.

Σημαντική πρόοδος υπάρχει και την αντιμετώπιση με φάρμακα. Σήμερα δοκιμάζονται τρεις νέες κατηγορίες αντινεοπλασματικών φαρμάκων (ταξάνες, γκεμπινταμπίνη, καπτοθεκίνες). Ήδη για τα δύο πρώτα υπάρχει ικανοποιητική εμπειρία και τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.