To κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της oυροδόχου κύστης

Το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη. Η πιθανότητα, όμως, για τις καπνίστριες είναι πολύ μεγαλύτερη, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Κεκ στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

Οπως δήλωσε ο δρ. Ρόναλντ Ρος, πρόεδρος του τμήματος Προληπτικής Ιατρικής, όλοι οι καπνιστές διατρέχουν 2,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο στην ουροδόχο κύστη σε σχέση τους μη καπνιστές. Σε σχέση, όμως, με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνεται, οι καπνίστριες κινδυνεύουν περισσότερο συγκριτικά με τους καπνιστές.

Τα ευρήματα προκάλεσαν έκπληξη, καθώς οι γιατροί, γενικά, πίστευαν ότι ο καρκίνος στην ουροδόχο κύστη ήταν μια κατεξοχήν “ανδρική” νόσος. Ο καρκίνος στην ουροδόχο κύστη αντιπροσωπεύει το 6% των κρουσμάτων όλων των μορφών καρκίνου στους άνδρες και το 2% των νέων κρουσμάτων στις γυναίκες.

Περίπου 53.200 Αμερικανοί προσβάλλονται από τη νόσο, ενώ από την ασθένεια έχασαν τη ζωή τους 12.200 καρκινοπαθείς. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία, το ήμισυ των κρουσμάτων πιστεύεται ότι προκαλείται από το κάπνισμα.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου και για τα δύο φύλα αυξάνεται με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνονται και με τον αριθμό των ετών που κάποιος είναι καπνιστής.

Οι ερευνητές είπαν ότι δεν βρήκαν διαφορά σε αυτούς που κάπνιζαν τσιγάρα άφιλτρα ή με φίλτρο, με υψηλή ή χαμηλή περιεκτικότητα σε πίσσα, αν εισέπνεαν βαθιά ή όχι τον καπνό. Τόνισαν ότι σε όλες τις κατηγορίες ο κίνδυνος για τις γυναίκες είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τους άνδρες. Η κληρονομικότητα πιστεύεται ότι δεν αποτελεί παράγοντα επικινδυνότητας για τη νόσο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση