Πιο κοντά στο εμβόλιο για τον καρκίνο του προστάτη

Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία εμβολίου του καρκίνου του προστάτη, βρίσκονται επιστήμονες από την Καλιφόρνια, οι οποίοι ανίχνευσαν έναν γενετικό στόχο, ο οποίος είναι δυνατό να βοηθήσει στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου εμβολίου. Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Πειραματικής Βιολογίας του 2001.

Οι Δρ. James Allison και Marcella Fasso από το Πανεπιστήμιο του Berkley, δουλεύοντας σε ποντίκια εργαστηρίου, ανίχνευσαν και κλωνοποίησαν ένα γονίδιο, το οποίο αποκωδικοποιεί πρωτεΐνες επιφανείας στα καρκινικά κύτταρα του προστάτου. Ο στόχος είναι, αυτές οι πρωτεΐνες να λειτουργήσουν σαν αντιγόνα, έτσι ώστε ο οργανισμός να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε γενετικά δεδομένα προκειμένου να ανακαλύψει ένα ανάλογο κύτταρο στον ανθρώπινο καρκίνο του προστάτη. Το βρήκαν και το ονόμασαν “το γονίδιο που ενεργοποιεί τα ειδικά Τ κύτταρα του προστατικού αδενοκαρκινώματος” ή SPAS-1.

To επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιηθεί το αντιγόνο του καρκίνου του προστάτη, για τη δημιουργία εμβολίου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να δοθεί μετά τη χειρουργική εκτομή του όγκου ή την συρρίκνωσή του από την ακτινοβολία ή την ορμονοθεραπεία.
δηλώνουν δε, ότι οι έρευνες σε ανθρώπους “θα αρχίσουν σε τουλάχιστον 2 χρόνια”. Το επόμενο βήμα είναι η έναρξη πειραμάτων σε πρωτεύοντα θηλαστικά.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες με αναμενόμενο αριθμό 31.500 θανάτους στις ΗΠΑ, αυτόν το χρόνο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση