Αποτελεσματικό το εμβόλιο της ανεμευλογιάς

Ασφαλές και αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για την ανεμευλογιά και οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα πρέπει να χορηγηθεί σε όλα τα άτομα που δεν έχουν νοσήσει από την παιδική αυτή νόσο. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Yale και δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαρτίου του “The New England Journal of Medicine”.

Το εμβόλιο είναι ασφαλές και κατά 97% αποτελεσματικό για την προστασία παιδιών από 12 μηνών έως 16 ετών από τη σοβαρή νόσο. Ενώ το 86% των εμβολιασθέντων παιδιών παρουσίασαν ήπια μορφή της νόσου, το αντίστοιχο ποσοστό στα 187 μη εμβολιασθέντα παιδιά ήταν μόλις 48%. Οι πιο συχνές παρενέργειες του εμβολίου είναι ήπια γριππώδη συνδρομή και εξάνθημα.

To εμβόλιο της ανεμευλογιάς χορηγήθηκε για πρώτη φορά στη Μεγ. Βρετανία το 1995 και σήμερα συνιστάται από την Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία για τα παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 12 μηνών που δεν έχουν περάσει τη νόσο.

Η ανεμευλογιά παρουσιάζεται στους ενήλικες σε πιο σοβαρή μορφή. Μάλιστα, το 90% των μη εμβολιασθέντων θα κολλήσουν τη νόσο όταν έρθουν σε επαφή με κάποιον που πάσχει. Οι σοβαρές επιπλοκές της νόσου περιλαμβάνουν την εμφάνιση εγκεφαλίτιδας, πνευμονίας και σπάνια ο ασθενής καταλήγει.

Κάθε χρόνο 4 εκατομμύρια Αμερικάνοι εμφανίζουν τη νόσο, με αποτέλεσμα 10.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία και 100 θανάτους.

“Τα αποτελέσματα του εμβολίου δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητά του είναι εξαιρετική, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ο εμβολιασμός των παιδιών όχι μόνο θα τα προστατέψει από τη νόσο, αλλά θα τους αποτρέψει από το να γίνουν ευαίσθητοι ενήλικες” δήλωσε η Δρ. Marietta Vazquez, υπεύθυνη της έρευνας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Δρ. Vazquez, απομένει να ξεκαθαρισθεί το πόσο διαρκεί η ανοσία στο εμβόλιο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση