Εντείνονται τα μέτρα περιορισμού του αφθώδη πυρετού

Γερμανία. Απαγόρευση μεταφοράς των δίχηλων ζώων

Η Γερμανία επέβαλε γενική απαγόρευση στις μεταφορές αιγοπροβάτων, βοοειδών και χοίρων, από τις 10 έως τις 27 Μαρτίου ως μέτρο εναντίον της μετάδοσης του αφθώδους πυρετού, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας, Αλεξάντερ Μίλερ.

‘Αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοίροι μπορούν να μεταφέρονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις από τα εκτροφεία στα σφαγεία ή σε άλλα αγροκτήματα’, τόνισε ο ίδιος από τη Βόννη μετά το τέλος της συνάντησης της επιτροπής διαχείρησης της κρίσης που έχει ξεσπάσει εξαιτίας της νόσου.

Βρετανία. Θα θυσιαστούν 90.000 ζώα

Στη Βρετανία, ο επικεφαλής της κρατικής κτηνιατρικής επιτροπής, κ. Τ. Σκούνταμορ υπογράμμισε πως ακόμα “δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ” σε ότι αφορά την εξάλειψη του αφθώδους πυρετού στη χώρα του.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιδημία αφθώδους πυρετού εξασθενεί. Ο βρετανός υπουργός Γεωργίας κ. Νικ Μπράουν δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί συνολικά 139 κρούσματα σ’ολόκληρη την χώρα.

Το μεγαλύτερο μέρος της βρετανικής εξοχής βρίσκεται σε καραντίνα, καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να περιορίσουν την επιδημία εφαρμόζοντας ένα εντατικό πρόγραμμα θανάτωσης και αποτέφρωσης των ζώων.

Σύμφωνα με υπουργό, στη Βρετανία θα θυσιαστούν 90.000 ζώα, από τα οποία τα 60.000 έχουν ήδη σφαγιαστεί. Ταυτόχρονα η βρετανική βιομηχανία κρέατος εκτιμά ότι η απαγόρευση εξαγωγών συνεπάγεται ζημιές οκτώ εκατομμυρίων στερλινών την εβδομάδα.

Αναβολή αγώνων και εκδηλώσεων

Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας ανέβαλε το διεθνές τουρνουά ράγκμπι με την Αγγλία και τη Σκωτία σε μια προσπάθεια να κρατήσει την επιδημία εκτός των συνόρων της, ενώ αναβλήθηκε επίσης και ένας από τους σπουδαιότερους ιππικούς αγώνες της Βρετανίας, το Φεστιβάλ Τσέλτενχαμ.

Οι κτηνιατρικές αρχές στις Σκανδιναβικές χώρες αποφάσισαν να απαγορεύσουν προσωρινά τους αγώνες ταράνδων και κάθε συγκέντρωση οπληφόρων ζώων για να εμποδίσουν την εξάπλωση του αφθώδους πυρετού και στη βόρεια Ευρώπη. “Αν μολυνθούν ορισμένα ζώα θα είναι πολύ δύσκολο να περιορίσουμε τη νόσο”, δήλωσε ο κτηνίατρος Τροντ Σλέτμπακ.

Οι τάρανδοι κυκλοφορούν ελέυθερα στη Σκανδιναβία και συνήθως συγκεντρώνονται στα σύνορα ανάμεσα στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φιλλανδία, διευκρίνισε ο ίδιος. Οι αγώνες ταράνδων οργανώνονται από τους Λάπωνες την περίοδο του Πάσχα.

Αυστραλία. Αύξηση εξαγωγών καγκουρό

Σημαντική αύξηση στις εξαγωγές κρέατος καγκουρό παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Οπως αναφέρουν οι αυστραλιανοί αντιπρόσωποι των εταιρειών που εξάγουν το κρέας των καγκουρό, οι Ευρωπαίοι, το ζητούν ολοένα και πιο συχνά για το τραπέζι τους, καθώς πρόκειται για ένα ασφαλές και φθηνό εναλλακτικό υποκατάστατο του μοσχαρίσιου κρέατος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση