Οι σύζυγοι των καπνιστών κινδυεύουν από καρκίνο των πνευμόνων

Οι σύζυγοι των καπνιστών, εισπνέουν υψηλές ποσότητες καρκινογόνων ουσιών, οι οποίες συντελούν σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της Επιθεώρησης του αμερικανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου.

Αναλύσεις ούρων δείχνουν την παρουσία των ουσιών αυτών, αποδεικνύοντας για πρώτη φορά μια βιοχημική σχέση μεταξύ του παθητικού καπνίσματος και του κινδύνου για καρκίνο των πνευμόνων, βεβαιώνει η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Μινεσότας στη Μινεάπολη, με επικεφαλής την Κριστίν Αντερσον και τον Στίβεν Χετς.

Οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα ούρων 23 συζύγων καπνιστών και ούρα 22 συζύγων μη καπνιστών. Πέρα από τη νικοτίνη και το παραγωγό της, την κοτινίνη, οι επιστήμονες εντόπισαν την παρουσία της ουσίας NNAL, ενός ισχυρού καρκινογόνου, στους πνεύμονες των ζώων, ίσως και στον άνθρωπο, και της ουσίας NNAL-Gluc, δύο παραγώγων του NKK, το οποίο είναι χημικό στοιχείο που ευθύνεται για το αδενοκαρκίνωμα στα πειραματόζωα.

Το αδενοκαρκίνωμα είναι ο πιο συχνός τύπος καρκινικού όγκου που εμφανίζεται σε γυναίκες που δεν καπνίζουν. Καθώς δεν υπάρχουν άλλες γνωστές αιτίες που να δικαιολογούν την παρουσία των συστατικών NNAL και NKK στα ούρα, εκτός από το κάπνισμα, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα είναι αυτή που προκαλεί την αυξημένη συγκέντρωση καρκινογόνων στοιχείων στον οργανισμό και αποτελούν κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση