Η Εναλλακτική Ιατρική στη Βουλή των Λόρδων

Στη Μεγάλη Βρετανία, η Βουλή των Λόρδων υιοθέτησε ομόφωνα την προηγούμενη εβδομάδα ψήφισμα με το οποίο η εναλλακτική ιατρική για πρώτη φορά παίρνει τη σωστή της θέση. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ίσως λίγο απογοητευμένοι από το σημερινό επίπεδο παροχής υπηρεσιών στη συμβατική ιατρική, στρέφονται στους τομείς της εναλλακτικής και συμπληρωματικής ιατρικής. Στη Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα, μέσα στο 2000, δύο στους τρείς ασθενείς συμβουλεύτηκαν και εναλλακτικό ιατρό.

Είναι γνωστό ότι στη χώρα αυτή όλη η Βασιλική Οικογένεια είναι από πολλές δεκαετίες ένθερμη υποστηρίκτρια της εναλλακτικής ιατρικής, και ειδικά της ομοιοπαθητικής, έτσι ώστε να υπάρχει στο Λονδίνο εξειδικευμένο νοσοκομείο ομοιοπαθητικής με την ονομασία The Royal London Homeopathic Hospital το οποίο από το 1948 ανήκει στο Εθνικό Σύστημα της χώρας (N.H.S.).

H δε Σχολή Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (The Faculty of Homeopathy) εκπαιδεύει για πολλές δεκαετίες συμβατικούς ιατρούς στο θεραπευτικό σύστημα της ομοιοπαθητικής

Η Εναλλακτική Ιατρική στη Βουλή των Λόρδων

Ποιές είναι οι επικρατέστερες σήμερα μορφές;

Σύμφωνα με την ομάδα μελέτης υπό την προεδρία του Καθηγητή Ιατρικής Ed. Ernst στο Πανεπιστήμιο του Exeter και του Dr George Lewith από το Southampton, ο όλος τομέας της εναλλακτικής ιατρικής μπορεί να χωριστεί σε τρείς βασικές κατηγορίες.

Η πρώτη από αυτές περιλαμβάνει τις πιό οργανωμένες θεραπευτικές μεθόδους, που έχουν μακρά ιστορία, τεκμηριωμένα αποτελέσματα και δικές τους διαγνωστικές μεθόδους. Εδώ ανήκουν πέντε ειδικότητες, οι οποίες έχουν επιστημονική βάση και αποτελεσματικότητα και είναι αναγνωρισμένες όταν εφαρμόζονται από εiδικούς στον κάθε τομέα:

Ομοιοπαθητική

Χρησιμοποιεί αραιωμένες δόσεις φυσικών ουσιών, κινητοποιώντας τις αντιδραστικές δυνάμεις του ίδιου του οργανισμού του ασθενούς και σε σωματικό αλλά και σε ψυχικό επίπεδο.

Βελονισμός

Είναι το παραδοσιακό κινεζικό σύστημα θεραπευτικής το οποίο βασίζεται στη διέγερση της ροής της ζωτικής ενέργειας μέσα από τα κανάλια του σώματος που λέγονται μεσημβρινοί.

Οστεοπαθητική

Πρόκειται για μέθοδο με την οποία ο θεραπευτής εκτελεί ήπιους χειρισμούς στην περιοχή των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης, αποκαθιστώντας πιθανές ανισορροπίες, πιέσεις νεύρων, κλπ.

Φυτοθεραπεία

Εδώ χρησιμοποιούνται σαν θεραπευτικά σκευάσματα αυτούσια βότανα, ή συνδυασμοί βοτάνων, χωρίς καμμιά χημική ή άλλου είδους επεξεργασία.

Χειροπρακτική

Ο θεραπευτής εδώ εκτελεί ήπιους χειρισμούς όχι τόσο στη σπονδυλική στήλη όπως συμβαίνει στην οστεοπαθητική, αλλά στις αρθρώσεις και τους μύες του σώματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση