ΠΟΥ: Η πρόοδος της γενετικής θα φέρει επανάσταση στην Ιατρική

Η γενετική έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ιατρικές προόδους, στην θεραπεία πολλών θανατηφόρων ασθενειών, όπως η ελονοσία, η φυματίωση και το AIDS, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε ανακοίνωσή του σχετικά με έρευνα που πραγματοποίησε για τις επιπτώσεις της αποκρυπτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Η έρευνα αυτή παρουσιάστηκε ταυτόχρονα στην Γενεύη, το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον. Η γενετική έρευνα θα προσφέρει σημαντικά ιατρικά πλεονεκτήματα, αλλά και μια καλύτερη ζωή από πλευρά υγείας σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η έρευνα του ΠΟΥ, με τίτλο ”Γονιδίωμα και Παγκόσμια Υγεία”, δίνει απαντήσεις σε θέματα σχετικά με τη δεοντολογία που πρέπει να διέπει τις έρευνες στον τομέα αυτό, οι οποίες αμφισβητούνται έντονα από πολλούς επιστήμονες και κυβερνήσεις ορισμένων χωρών της Δύσης.

Η έρευνα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από το αν πρέπει να χρησιμοποιούνται τεστ DNA για τον καθορισμό του φύλου των παιδιών ως την ανάγκη να διασφαλιστεί η άνετη πρόσβαση των κατοίκων των φτωχών χωρών στα νέα ιατρικά επιτεύγματα.

Ομάδα 14 γιατρών, ερευνητών και ειδικών σε θέματα ηθικής, που χαίρουν παγκόσμιας αναγνώρισης και προέρχονται από αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες ολοκλήρωσαν την 241 σελίδων έρευνα μέσα σε δώδεκα μήνες.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ κ. Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ υπογράμμισε πως η γενετική έρευνα θα δώσει στους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών την δυνατότητα να έχουν καλύτερη φροντίδα σε ό,τι αφορά την υγεία τους. ”Η γενετική έρευνα, αν την χειριστούμε σωστά, μπορεί να αλλάξει την παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλον τον κόσμο”, πρόσθεσε η ίδια.

”Οι αναπτυσσόμενες χώρες κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τα οφέλη της γενετικής έρευνας, όπως αποκλείστηκαν και από την επανάσταση της πληροφορικής τις δεκαετίες του ’80 και του ’90”, τονίζουν οι επιστήμονες που εκπόνησαν την έρευνα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση