Βρετανική Ιατρική Ενωση: Φρένο στις …επιδόσεις των μαθητών

Βρετανική Ιατρική Ενωση: Φρένο στις ...επιδόσεις των μαθητώνΗ σεξουαλική συμπεριφορά των Βρετανών μαθητών, η οποία έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς της χώρας και οδήγησε την Βρετανική Ιατρική Ενωση (British Medical Association- BMA), στην έκδοση ειδικής ανακοίνωσης όπου επισημαίνεται η επιτακτική ανάγκη για την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Στην ανακοίνωση αυτή γίνεται ειδική αναφορά στο ρόλο που πρέπει να παίξει το σχολείο στην έγκαιρη ενημέρωση των μαθητών, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της ερωτικής ζωής μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, με τους μαθητές να εναλλάσσουν συχνά ερωτικούς συντρόφους, να είναι επιπόλαιοι στις επιλογές τους και να μην παίρνουν μέτρα προστασίας κατά την ερωτική επαφή.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της BMA η εφαρμογή ευρείας έκτασης στρατηγικών ενημέρωσης των μαθητών σχετικά με το AIDS στις αρχές τις δεκαετίας του 90, είχε οδηγήσει σε σημαντική μείωση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, γεγονός που δείχνει ότι ανάλογες εκστρατείες πρέπει να γίνονται διαρκώς και να μην διακόπτονται με τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Ειναι χαρακτηριστικό ότι κατά την διάρκεια του έτους 1999-2000 τα κρούσματα της γονόρροιας αυξήθηκαν κατά 31% στους άνδρες και 26% στις γυναίκες, ενώ τα χλαμύδια παρουσίασαν αύξηση 17%, με την επίπτωσή τους να έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 6 χρόνια.

Σύμφωνα με έρευνες το 9% των ενεργών σεξουαλικά γυναικών έχει μολυνθεί από χλαμύδια, μία νόσο η οποία πολλές φορές δεν εμφανίζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μην αναζητά ιατρική βοήθεια, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων γονιμότητας οφειλόμενα στη νόσο.

Μία άλλη πλευρά του προβλήματος είναι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Sexually Transmitted Infections ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που αναφέρουν στον σύντροφό τους ότι πάσχουν από κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο πρόβλημα.

Οπως έδειξαν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, οι άνδρες είναι αυτοί που δεν ενημερώνουν την σύντροφο τους για το πρόβλημα τους, καθώς οι γυναίκες είναι επτά φορές πιθανότερο να φανούν ειλικρινείς σε σχέση με τους άνδρες.

Τέλος μία άλλη παράμετρος του προβλήματος είναι ότι το 20% των ασθενών με ενεργό σεξουαλικό νόσημα, γινόταν δεκτό από κάποιο εξειδικευμένο γιατρό μετά από 2 μέρες, λόγω ελλείψεως εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και αυξημένου αριθμού περιστατικών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση