Μεγάλη αύξηση των καρκίνων την τελευταία εικοσαετία στην Βρετανία

Ανησυχητική είναι η αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου στην Αγγλία και την Ουαλία τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Οπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία τα περιστατικά καρκίνου έχουν αυξηθεί περίπου κατά 20% στους άνδρες και κατά 30% στις γυναίκες, από το 1970 και εξής.

Η αναφορά αυτή δείχνει ότι ένα τμήμα της καταγεγραμμένης αυτής αύξησης μπορεί απλά να οφείλεται στην καλύτερη διάγνωση της νόσου. Αλλά αυτή η ανοδική τάση βρίσκεται σε αντίθεση με άλλες αιτίες θανάτου, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά και τα λοιμώδη νοσήματα, που πλέον σκοτώνουν λιγότερους ανθρώπους.

Ενας στους τρεις ανθρώπους θα αναπτύξουν καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους και ένας στους τέσσερις θα πεθάνει από αυτή την ασθένεια. Υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 γυναίκες και 365.000 άνδρες στην Αγγλία και την Ουαλία έχουν διαγνωσμένο καρκίνο και ζουν με αυτή την ασθένεια. Ανθρωποι που ζουν σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο που συνδέεται με το κάπνισμα και να πεθάνουν από αυτόν.

Η έρευνα αναφέρει ότι ο καρκίνος προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα άτομα και ο ρυθμός αύξησης αυτών των περιπτώσεων είναι μεγαλύτερος με την πάροδο της ηλικίας στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Ο λόγος είναι η αυξημένη επίπτωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου. Στους άνδρες, το 3% των περιπτώσεων καρκίνου εμφανίζεται σε ηλικία κάτω των 40 ετών, ένα ποσοστό 19% εμφανίζεται σε ηλικία κάτω των 60 ετών. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες είναι 6% και 28%.

Ο κίνδυνος των γυναικών να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και των ανδρών να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη είναι πιο μεγάλος σε περιοχές, όπου υπάρχει ευμάρεια και αφθονία αγαθών. Το ποστοστό επιβίωσης σε ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως το μελάνωμα του δέρματος και του καρκίνου του όρχεως έχει αυξηθεί πάρα πολύ από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ωστόσο η επιβίωση σε ορισμένους ιδιαίτερα επιθετικούς καρκίνους, όπως ο καρκίνος του πνεύμονος και του παγκρέατος έχει εμφανίσει μικρές αλλαγές. Η μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν λίγο υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από τους άνδρες για αυτές τις μορφές καρκίνου.

Αλλά για τις πιο κοινές μορφές καρκίνου το ποσοστό επιβίωσης στη Βρετανία είναι χαμηλότερο από ότι σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η κατάσταση συγκρινόμενη με τις ΗΠΑ είναι ακόμα χειρότερη.

Παρ΄όλα αυτά όμως υπάρχουν και αισιόδοξα μηνύματα στην έρευνα αυτή. Ο Δρ. Peter Sasieni, Διευθυντής των Mathematics & Statistics στο Imperial Cancer Research Fund ανέφερε ότι τα γενικά στοιχεία σχετικά με την θνησιμότητα εξαιτίας του καρκίνου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος έμεινε πίσω όταν τα ποσοστά των καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών έπεφταν στις δεκαετίες του ‘60,’70 και ’80, ωστόσο κατά την τελευταία δεκαετία παρουσίαστηκε μία μείωση κατά 15% των ποσοστών θνησιμότητας του καρκίνου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Οι αιτίες για αυτήν την βελτίωση περιλαμβάνουν τη μείωση του καπνίσματος στους άνδρες, την καλύτερη θεραπευτική αγωγή σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και την πιο πρόωρη διάγνωση του καρκίνου του εντέρου και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σε μέσο όρο υπολογίζεται ότι περίπου 23.000 λιγότεροι άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο εντός του έτους 1999 από ότι είχαν πεθάνει κατά το 1989.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση