χαρτης βελονισμου | εκκολπωματα εντερου | αθλητικες δραστηριοτητες για διχρονα παιδια | ιορδανησ χατωνιδησ

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ως πνευμονικό απόστημα ορίζεται η νεκρωτική περιοχή του πνευμονικού παρεγχύματος που περιέχει πυώδες υλικό.

Αίτια

Οι μικροοργανισμοί που προκαλούν πνευμονικό απόστημα είναι οι ίδιοι με αυτούς που προκαλούν πνευμονία και στις περισσότερες περιπτώσεις εισέρχονται στο πνευμονικό παρέγχυμα μέσω της εισρόφησης στοματοφαρυγγικού περιεχομένου. Από τα αίτια αυτά συχνότερα εμπλέκονται στην πρόκληση πυογόνων πνευμονικών αποστημάτων τα αναερόβια, ο σταφυλόκοκκος και τα Gram αρνητικά βακτήρια. Σπανιότερα τα πνευμονικά αποστήματα προέρχονται από αιματογενή διασπορά μικροοργανισμών από μακρινές εστίες λοίμωξης.

Κλινική εικόνα

Η κλινική εικόνα των πνευμονικών αποστημάτων ποικίλλει από την πλέον ήπια έως την απειλητική για τη ζωή. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι
· Βήχας παραγωγικός με άφθονη δύσοσμη πυώδη απόχρεμψη
· Πυρετός
· Ρίγος
· Θωρακικός πόνος
· Δύσπνοια
· Καταβολή δυνάμεων
· Ανορεξία
· Απώλεια βάρους
Τα συμπτώματα συνήθως εισβάλλουν ύπουλα με βαθμιαία επιδείνωση σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Κλινική εξέταση - εργαστηριακά ευρήματα

Η προσεκτική λήψη του ιστορικού συνήθως αποκαλύπτει κάποιον παράγοντα που προδιαθέτει σε εισρόφηση όπως, απώλεια συνείδησης, επιληψία, αλκοολισμό. Η εξέταση της στοματικής κοιλότητας καταδεικνύει κακή στοματική υγεία. Στην ακρόαση των πνευμόνων διαπιστώνεται ελάττωση του αναπνευστικού ψιθυρίσματος και ρόγχοι. Στη γενική εξέταση αίματος παρατηρείται αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων καθώς και αναιμία εφόσον η λοίμωξη χρονολογείται από μακρού. Η κατά Gram μικροσκοπική εξέταση των πτυέλων και η καλλιέργειά τους είναι δυνατό να καταδείξει τον υπεύθυνο ή τους υπεύθυνους μικροοργανισμούς. Η ακτινογραφία θώρακα αποκαλύπτει μια πυκνωτική περιοχή που περιέχει διαυγαστικό κέντρο, ιδιαίτερα στα κατώτερα τμήματα των άνω ή στα ανώτερα τμήματα των κάτω λοβών, κυρίως του δεξιού πνεύμονα.

Θεραπεία

Η θεραπεία συνίσταται στην ενδοφλέβια χορήγηση των κατάλληλων αντιμικροβιακών φαρμάκων. Η αντιβίωση μπορεί να διαρκέσει έως και 6 εβδομάδες, μέχρις ότου υποχωρήσουν πλήρως τα ακτινολογικά ευρήματα. Παράλληλα εφαρμόζεται φυσικοθεραπεία του αναπνευστικού συστήματος, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχέτευση της αποστηματικής κοιλότητας. Στις σπάνιες περιπτώσεις αποτυχίας της φαρμακευτικής αγωγής ή εμφανίσεως επιπλοκών όπως μαζική αιμόπτυση, είναι δυνατό να επιχειρηθεί χειρουργική παροχέτευση ή εκτομή του τμήματος του πνεύμονα που πάσχει.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.