Η θέση των γυναικών στην Ευρώπη σήμερα

Προσκεκλημένες της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Αννας Καραμάνου, βρέθηκαν στην Αθήνα και έδωσαν συνέντευξη τύπου η καθηγήτρια κ. Μ. Μπραγκόγιεβιτς, από την πρώην Γιουγκοσλαβία, ηγετικό στέλεχος του γυναικείου ζητήματος στα Βαλκάνια και η Γερμανίδα, από 30ετίας Ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, κ. Λ. Γκρένερ.

Η συνέντευξη τύπου δόθηκε με αφορμή την έκθεση της “Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισων Ευκαιριών” του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία εισηγήθηκε τον Ιανουάριο η κ.Καραμάνου στο Κοινοβούλιο και αφορά στην ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Η κ. Μπραγκόγιεβιτς στην ομιλία της ανέφερε ότι “Δυστυχώς υπάρχει ακόμα δουλοκτημοσύνη στην Ευρώπη. Ονομάζεται πορνεία, με επίκεντρο τις γυναίκες από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Για την επίλυση αυτού του σύνθετου προβλήματος επιβάλλεται η συνεργασία επιστημόνων και πολιτικών. Ας μην κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα.”

Η κ. Γκρένερ επισήμανε ότι πρωταρχική διεκδίκηση των γυναικών σήμερα είναι η ίση αμοιβή για ίση εργασία αλλά και η κατάργηση της βίας και της πορνείας, και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει κάποια σοβαρά βήματα, με τη συνεργασία κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Οι δύο ομιλήτριες τόνισαν ότι ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, “πρέπει να προβάλουμε την αλληλεγγύη μας, να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε συγκεκριμένα προγράμματα και να οραματιστούμε ένα μέλλον ίσων ευκαιριών, όχι μόνο για τις κόρες και τους γιούς μας αλλά και για μας τις ίδιες”.

Διαβάστε επίσης