ΙΝΚΑ: Για καθαρή …Καθαρά Δευτέρα

Με δελτίο τύπου που απέστειλε το ΙΝΚΑ μας υπενθυμίζει ότι οι διατροφικές ιδιαιτερότητες της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής χρειάζεται να συνοδεύονται από ορισμένους κανόνες. Επιπλέον διοργανώνει ένα πρωτότυπο διαγωνισμό, σχετικά με το πιο έξυπνο σύνθημα, που θα αναγράφεται σε χαρταετό.

Το δελτίο τύπου του ΙΝΚΑ

Το ΙΝΚΑ υπενθυμίζει στους καταναλωτές, ότι οι διατροφικές ιδιαιτερότητες της Καθαρής Δευτέρας και της Σαρακοστής γενικότερα, χρειάζεται να συνοδεύονται από ορισμένους κανόνες.

1. ΛΑΓΑΝΑ: Πρωταγωνιστικό προϊόν. Η λαγάνα θέλει προσοχή γιατί αν είναι και συνήθως είναι, λόγω μεγάλης ζήτησης – άψητη, προκαλεί διαταραχές στο στομάχι.

2. ΤΑΡΑΜΑΣ: Προϊόν πλήρες συνθετικών χρωμάτων από διατηρημένα αυγά ψαριών.Προσοχή στην δυσοσμία και/ή στην ξινή γεύση. Προτιμείστε τον τυποποιημένο. Αποφύγετε τον ταραμοπολτό στον οποίο προστίθενται αμυλούχες ουσίες. Μην φάτε πολύ.

3. ΧΑΛΒΑΣ: Aπό τις πλέον ενδιαφέρουσες γεύσεις των ημερών, ο χαλβάς κατασκευάζεται από ταχίνι, ζάχαρη, σοκολάτα, κακάο, ξηροί καρποί, κλπ. δίνουν διάφορες γευστικές εκδοχές. Ασφαλώς προτιμείστε τυποποιημένο και επώνυμο. Χωρίς ποσοτικές υπερβολές. Παχαίνει όσο τίποτε άλλο.

4. ΕΛΙΕΣ: Eδώ οι μη τυποποιημένες δεν φαίνεται να έχουν πρόσθετο πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι απαγορεύεται η ανάμιξη διαφόρων τύπων. Καλό πλύσιμο στις χύμα.

5. ΤΟΥΡΣΙΑ: Όχι ότι καλύτερο για ευαίσθητα στομάχια – όπως σχεδόν όλα της Καθαρής Δευτέρας – είναι λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξύδι και άλμη. Προτιμείστε τα τυποποιημένα, τα οποία γράφουν τρόπο συντήρησης, βάρος και κατηγορία λαχανικού.

6. ΧΤΑΠΟΔΙ: Προτιμείστε το χταπόδι από το μοσχοχτάποδο (ή μελιδόνα). Ξεχωρίζουν από τις βεντούζες. Η μελιδόνα έχει μία σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι ενώ το χταπόδι δύο. Τα φρέσκα χταπόδια έχουν ωραίο , σκληρό, στιλπνό και υγρό δέρμα , γυαλιστερά μάτια και η μυρωδιά τους είναι ευχάριστη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ψήσιμο, να γίνουν μαλακά και ευστόμαχα.

7. ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ: Κυκλοφορούν και «μαϊμούδες». Το αληθινό καλαμάρι έχει χρώμα λευκό που ροδίζει, δεν έχει πλευρικά πτερύγια ούτε κηλίδες. Τα πτερύγια πιάνουν τα 2/3 του σώματoς, το οποίο είναι κυλινδρικό. Τα θράψαλα έχουν χρώμα μπλε -μικρότερα πτερύγια. Προτιμείστε κατεψυγμένα.

8. ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ: Mύδια, στρείδια, κυδώνια, αχινοί, αχιβάδες, κλπ. Προσοχή στην αγορά, μέτρο στην κατανάλωση. Το όστρακο πρέπει να είναι καλά κλεισμένο. Η μυρουδιά να είναι αυτή του ιωδίου της θάλασσας. Ανάμεσα στις βαλβίδες εισαγωγής – εξαγωγής, πρέπει να υπάρχει καθαρό υγρό. Κτυπήστε το όστρακο. Ο ήχος πρέπει να είναι υπόκωφος, σημάδι ότι έχει σάρκα και νερό.

9. ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ: Γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακοί. Τα πιο ευαίσθητα από τα θαλασσινά. Αν δεν ξέρετε, προτιμείστε τα κατεψυγμένα. Τα φρέσκα διακρίνονται από ζωηράδα σε μάτια και χρώμα και είναι σφικτά. Αν «πρασινίζουν», μυρίζουν ή παρουσιάζουν χαλάρωση, μακριά.

10. ΑΛΚΟΟΛ: Την Καθαρή Δευτέρα πολλοί αρχίζουν με τσίπουρο ή ούζο και μετά πάνε σε κρασί ή μπύρα. Λάθος. Μείνετε σε ένα τύπο αλκοόλ – ποτού – αλλά – αν θέλετε να αλλάξετε , ανεβείτε σε πιο δυνατό. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναι καλύτερο να πάτε από κρασί ή μπύρα στο ούζο αλλά όχι το αντίθετο. Προσοχή στην οδήγηση. Υπολογίζετε το πιθανό λάθος των άλλων.

11. ΑΕΤΟΙ: Αν έχετε παιδιά, αγοράστε οπωσδήποτε. Αλλά και αν δεν έχετε. Μπορείτε να τους φτιάξετε πολύ εύκολα μόνοι σας. Έτσι αντί να διαφημίζουν ποδοσφαιρικές ομάδες, κ.λ.π. μπορείτε να γράψετε δικό σας σύνθημα. Το ΙΝΚΑ θα βραβεύσει τον αετό με το πιο έξυπνο σύνθημα. Στείλτε μας φωτογραφία.

Kέντρο Πληροφοριών – Kέντρο Διατροφικών Συμβουλών
ΙΝΚΑ / Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος
Ακαδημίας 7 (8ος όρ.) – 106 71 Αθήνα
Τηλέφωνα: 1721 – 36.32.443- fax. 36.33.976 – e-mail: inka@inka.gr

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση