Ασκοπη χρήση φαρμάκων απώλειας βάρους

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί υπολογίζεται ότι έκαναν άσκοπη χρήση φαρμάκων απώλειας βάρους, κατά την περίοδο 1996-1998. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα των κέντρων πρόληψης και ελέγχου ασθενειών στην Ατλάντα των ΗΠΑ και δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Annals of Internal Medicine.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας προτείνεται μόνο στις περιπτώσεις που ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ξεπερνά το 30 ή όταν είναι τουλάχιστον 27 αλλά συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες του FDA, αλλά και του Εθνικού Ινστιτούτου καρδιάς, πνευμόνων και αίματος των ΗΠΑ.

Τα φάρμακα, των οποίων η χρήση μελετήθηκε, ήταν η φενφλουραμίνη και η δεξφενφλουραμίνη, δύο από τα πιο γνωστά ανορεξιογόνα φάρμακα, τα οποία όμως το 1997 χρειάστηκε να αποσυρθούν από την αγορά λόγω των αναφορών ότι προκαλούν βαλβιδοπάθεια και πνευμονική υπέρταση.

Από τα στοιχεία της έρευνας αυτής προκύπτει ότι το ένα τέταρτο των ατόμων που χρησιμοποιούν φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, δεν είναι ούτε καν υπέρβαροι, οπότε δεν τα χρειάζονται. Επίσης η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι το 1/3 των υπέρβαρων ατόμων δεν ακολουθεί τις οδηγίες για αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και αύξηση της σωματικής άσκησης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, λιγότεροι από τους μισούς γιατρούς, συμβουλεύουν τους υπέρβαρους ασθενείς τους, για το τι θα πρέπει να κάνουν προκειμένου να ελέγξουν το βάρος τους με αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και στο γενικότερο τρόπο ζωής και όχι με τη χρήση φαρμάκων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση