Τέσσερα βρέφη θύματα ενδονοσοκομειακής λοίμωξης

Σε μειωμένη αντίσταση του οργανισμού, εξαιτίας του πρόωρου τοκετού και των συγγενών ανωμαλιών που παρουσίαζαν από τη γέννησή τους, οφείλεται ο θάνατος των τεσσάρων νεογνών στο ‘Ιπποκράτειο’ Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Θρασύβουλο Βεντούρη. Τα τέσσερα νεογνά άφησαν την τελευταία τους πνοή χθες στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Βεντούρης είπε ότι τα νεογένητα παρουσίαζαν συγγενείς ανωμαλίες, όπως καρδιοπάθειες, σύνδρομο πρόωρου τοκετού και διαφραγματοκήλη, ενώ ο θάνατός τους οφείλεται σε μικρόβιο μεγάλης λοιμογόνου δύναμης, το οποίο βρίσκεται σε οποιονδήποτε ακόμη και στα ίδια τα νεογνά, τα οποία λόγω της γενικής κλινικής τους κατάστασης δεν άντεξαν και εξέπνευσαν δύο ώρες μετά την παρουσίαση των πρώτων συμπτωμάτων.

Οπως τόνισε ο κ. Βεντούρης τα νεογνά ήταν ελλειποβαρή, κάτω του ενός κιλού, ενώ τέτοια περιστατικά θεωρούνται συνηθισμένα σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ήδη διεξάγονται εργαστηριακές αναλύσεις για τον ακριβή εντοπισμό του μικροβίου, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα νεογέννητα προσβλήθηκαν από κάποιο Gran αρνητικό μικρόβιο.

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ‘Ιπποκράτειου›’ νοσηλεύονται 45 νεογνά. Η μονάδα είναι χωρισμένη σε τέσσερις θαλάμους με οκτώ θερμοκοιτίδες. Ο θάλαμος στον οποίο σημειώθηκαν οι τέσσερις θάνατοι έχει απομονωθεί και αποστειρωθεί και αναμένεται να επαναλειτουργήσει κατά πάσα πιθανότητα μετά από μία ημέρα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση