ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ | εμβολιο κατα της γριπης | πυλαια υπερταση | ουρηθριτιδα στις γυναικες | υποταση αντιμετωπιση

Κλειτοριδεκτομή: Ενα έθιμο με θύματα εκατομμύρια γυναίκεςΕξι χιλιάδες κορίτσια κάθε μέρα σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου υφίστανται την απάνθρωπη διαδικασία της κλειτοριδεκτομής, την οποία την έχουν υποστεί ήδη περισσότερες από 115 εκατομμύρια γυναίκες στην Αφρική, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της αμερικανικής οργάνωσης World Vision. Η κλειτοριδεκτομή είναι ένα πανάρχαιο έθιμο, πλατιά διαδεδομένο στην Αφρική και δεν έχει σχέση με καμιά θρησκεία, καθώς εφαρμόζεται σήμερα τόσο από μουσουλμάνους, όσο και από χριστιανούς. Σκοπός αυτής της πρακτικής είναι να "προφυλαχτεί" η τιμή της γυναίκας αλλά και της οικογένειάς της από τις σεξουαλικές της ορμές, ενώ βαθιά ριζωμένες είναι και διάφορες προλήψεις, σύμφωνα με τις οποίες ο άντρας όποιας γυναίκας δεν έχει υποστεί την επέμβαση θα πεθάνει ή το παιδί που θα γεννήσει θα υποφέρει από διάφορες συγγενείς ανωμαλίες.

Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό σύμφωνα με την οργάνωση είναι ότι οι ίδιες οι γυναίκες είτε από τον φόβο της καταδίκης τους από τον κοινωνικό τους περίγυρο, είτε όταν είναι μεγαλύτερες σε ηλικία λόγω προσκόλλησης στις παραδόσεις, συμβάλλουν με την συγκατάθεσή τους ή ακόμα και την ενεργή υποστήριξή τους στη διατήρηση του εθίμου.

Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με πρωτόγονα μέσα από τις πιο ηλικιωμένες γυναίκες, με εργαλεία που δεν αποστειρώνονται και με το πλύσιμο με κρύο νερό να αποτελεί την μοναδική μέθοδο αναισθησίας.

Ο βαθμός ακρωτηριασμού που υφίστανται οι νεαρές κοπέλες ποικίλει από την κλειτοριδεκτομή, έως την αφαίρεση και των μικρών χειλέων του αιδοίου ή ακόμα και την συρραφή των μεγάλων χειλέων, όπου αφήνεται μία μόνο μικρή δίοδος για τα ούρα.

Οι συνέπειες αυτών των επεμβάσεων όπως είναι προφανές είναι και άμεσες (έντονοι πόνοι, αιμορραγία, κίνδυνος μολύνσεων, με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή του κοριτσιού), αλλά και μακροχρόνιες τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές (πόνοι κατά την σεξουαλική πράξη, στειρότητα, σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα).

Η βαρβαρότητα της κλειτοριδεκτομής αποτελεί μια πραγματικότητα και για την πολιτισμένη Ευρώπη του 21ου αιώνα. Το έθιμο αυτό έχει μεταφερθεί με τους μετανάστες πλέον και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου εξακολουθούν να το εφαρμόζουν παράνομα. Ορισμένα κράτη-μέλη μάλιστα, όπως η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία, έχουν ήδη προχωρήσει στην απαγόρευση αυτών των μεθόδων, με ειδική νομοθεσία.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.