Βελτιώσεις στα νοσοκομεία καταργούν την τρίτη θέση

Βελτιώσεις στα νοσοκομεία καταργούν την τρίτη θέσηΘα καταργηθεί η τρίτη θέση νοσηλείας σε πολλά από τα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς σε μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν ήδη ξεκινήσει έργα βελτίωσης, με τα οποία μειώνεται ο αριθμός των κρεβατιών σε θαλάμους αυτής της θέσης, η οποία αναβαθμίζεται. Συγκεκριμένα σε έργα βελτίωσης έχουν προβεί νοσοκομεία, όπως ο ‘Ευαγγελισμός’, το Γενικό Κρατικό και το ‘Αλεξάνδρα’, ενώ το νοσοκομείο ‘Αγία Ολγα’ ήδη προχώρησε στη μετατροπή του μεγαλύτερου αριθμού των κλινών της τρίτης θέσης σε θέσεις Α’ και Β’, διατηρώντας μόλις 27 από 230 κρεβάτια της συγκεκριμένης θέσης. Πρόκειται για μία εξέλιξη, που στόχο έχει να καταργήσει το απαράδεκτο καθεστώς των πέντε ή οκτώ κλινών ανά θάλαμο.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα ερωτηματικά σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν τα νοσοκομεία απέναντι στους ασφαλισμένους και στα ασφαλιστικά Ταμεία. Οπως είναι γνωστό μεγάλα Ταμεία, όπως το ΙΚΑ και το ΟΓΑ καλύπτουν τα έξοδα για την τρίτη θέση, με αποτέλεσμα όταν οι ασφαλισμένοι των Ταμείων αυτών νοσηλεύονται σε καλύτερο θάλαμο να αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τη διαφορά. Δεδομένου όμως ότι αφενός όλα τα βαλάντια δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την επιβάρυνση, αφετέρου δε η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων δεν είναι ανθηρή, ώστε να αναλάβουν αυτά την ενδεχόμενη πρόσθετη δαπάνη, η λύση θα ήταν να μην υπάρξει καθόλου αύξηση της νοσηλευτικής δαπάνης και των νοσηλίων.

Ηδη παρουσιάστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις από την ΕΙΝΑΠ, η οποία είναι αντίθετη με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, θεωρώντας ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα, ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες περιοχές με κοινωνικά προβλήματα και φτώχεια. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να διατηρηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της περίθαλψης με εναιία παροχή υπηρεσιών και διατήρηση της δυναμικότητας των κλινών στο Λεκανοπέδιο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση