Σεξ και τρίτη ηλικία

Το 20% των ανδρών ηλικίας 80 χρονών έχει ακόμη σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ από τους άνδρες ηλικίας 50 ετών, μόνο το 5% είναι σεξουαλικά ανίκανοι, σύμφωνα με την επιθεώρηση του Ιουνίου 2001 της εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων των Διευθυντών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών για τους ηλικιωμένους στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή που έγινε στη Γαλλία το 2000, άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών νιώθουν αποστροφή ακόμη και σήμερα να μιλούν για τη σεξουαλική τους ζωή, αν αυτή υπάρχει σήμερα.

Οσον αφορά την ηλικιωμένη γυναίκα, “είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς πως αν στο ξεκίνημα της σεξουαλικής τους δραστηριότητας, το 50% των γυναικών είναι ψυχρές, μετά τα 55 τους χρόνια μόνο το 10% παραμένει έτσι. Η σεξουαλική αυτή ψυχρότητα αυξάνεται, ωστόσο, μετά από τα 65″, προσθέτει η ίδια πηγή.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι “καθώς το ποσοστό θνησιμότητας στους άνδρες είναι υψηλότερο, στις γυναίκες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος έλλειψης συντρόφου και η επιλογή νεότερων ανδρών δεν είναι ευμενώς αποδεκτή κοινωνικά”.

Η σεξουαλικότητα ατόμων που είναι σε οίκους ευγηρίας ή άλλα ιδρύματα θεωρείται “εκτός σπάνιων εξαιρέσεων” απαγορευμένη.

Η μελέτη συνεχίζει ότι “το πιο ακανθώδες πρόβλημα στις κοινότητες που απαρτίζονται από ηλικιωμένα άτομα είναι το δικαίωμα στη σεξουαλικότητα για τα ψυχικά εξαρτώμενα άτομα”.

Για το θέμα της σεξουαλικής ανικανότητας, ως ένδειξης γηρατειών, η μελέτη τονίζει ότι η ανικανότητα αυτή έχει οργανική αιτία και συμβαδίζει με μια αγωνία και μια συναισθηματική απογοήτευση εξαιτίας της έλλειψης σεξουαλικών συντρόφων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση