Νέα μέθοδος ελέγχου της ανδρικής υπογονιμότητας

Μία εξέταση ελέγχου της υπογονιμότητας για τους άνδρες που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί, παρά το γεγονός ότι έχουν φυσιολογικό αριθμό σπερματοζωαρίων, ανακοίνωσε διεθνής ομάδα επιστημόνων. Πολλά ζευγάρια δεν κατορθώνουν να συλλάβουν παρά το γεγονός ότι οι γιατροί δεν μπορούν να ανακαλύψουν και να δώσουν κάποια εύλογη εξήγηση γι’ αυτό, όπως θα ήταν για παράδειγμα η πολύ μικρή ποσότητα σπερματοζωαρίων. Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, είναι πιθανό να ευθύνονται ατέλειες στο σπέρμα ή στο σπερματικό υγρό. Η ομάδα των αμερικανών και ιαπώνων ερευνητών, σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Human Reproduction, επισημαίνει ότι η παρουσία μίας ιδιαίτερης ουσίας (μόριο ή πρωτείνη) μπορεί να εντοπίσει αυτό το πρόβλημα. Οπως αναφέρεται, μία εξέταση για την ύπαρξη αυτής της πρωτείνης θα μπορούσε να είναι πιο αξιόπιστη από άλλους τρόπους ανάλυσης της ποιότητας του σπέρματος.

Η πρωτείνη ονομάζεται ubiquitin και συνδέεται με τη διαδικασία με την οποία το σώμα διασπά και ανακυκλώνει άλλες πρωτείνες από κύτταρα, που καταστρέφονται ή είναι δυσλειτουργικά. Η παρουσία της ubiquitin σε ένα σπερματοζωάριο δηλώνει ότι μέσα σε αυτό τα πράγματα δεν είναι φυσιολογικά. Ο Δρ. Peter Sutovsky, του Πανεπιστημίου του Oregon Health Sciences αναφέρει ότι ‘Η ubiquitin φαίνεται ότι είναι ένας δείκτης ύπαρξης ανωμαλιών στο σπερματικό υγρό, που υποδηλώνει ανωμαλίες του σπέρματος και ύπαρξη μόλυνσης. Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν το πρώτο αντικειμενικό τεστ της ανδρικής υπογονιμότητας, το οποίο βασίζεται σε μία ακριβή, πλήρως αυτοματοποιημένη μέτρηση μίας πρωτείνης στο σπέρμα, σε σχέση με την υποκειμενική ανάλυση του σπέρματος από μικροσκόπιο.

Ενα μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι η ευαισθησία της. Οπως δηλώνουν οι ερευνητές, είναι σε θέση ακόμα και να κάνουν τη διάγνωση σε περιπτώσεις όπου οι αναλύσεις του σπερματικού υγρού δεν μπορεί να εξηγήσουν την αιτία της υπογονιμότητας. Και είναι περίπου το 1/5 των ζευγαριών, όπου οι υπάρχουσες μεθόδοι δεν μπορούν να εξακριβώσουν την αιτία. Η τεχνική αυτή εφαρμόστηκε σε 17 ασθενείς, από ζευγάρια που δεν μπορούσαν να συλλάβουν. Η εξέταση επιβεβαίωσε πέντε περιπτώσεις στις οποίες άλλες μέθοδοι είχαν διαγνώσει ανδρική υπογονιμότητα και εξακρίβωσε πέντε άλλες στις οποίες η αιτία μπορεί να οφειλόταν σε ανδρικό παράγοντα. Και σε άλλες τρεις περιπτώσεις, η μέθοδος αυτή ανακάλυψε ότι υπήρχαν προβλήματα, που σχετίζονται και με την ανδρική υπογονιμότητα, πέρα από τα ήδη διαγνωσθέντα προβλήματα γονιμότητας των συντρόφων τους.

Η ομάδα θεωρεί ότι η τεχνική αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας στις περιπτώσεις ενέσεων ενδοκυτταροπλασματικού σπέρματος. Ο Δρ. Gerald Schatten, από το Oregon ανέφερε ότι ‘Αφού πλέον γνωρίζουμε ότι μία συγκεκριμένη πρωτείνη συνδέεται με το ατελές σπέρμα και ταυτόχρονα έχουμε αντισώματα για να την καταπολεμήσουμε, υπάρχει περίπτωση να κατορθώσουμε να αναπτύξουμε μία τεχνική με την οποία θα αφαιρούμε τα περισσότερα από τα πραγματικά ατελή σπέρματα, από τα δείγματα σπερματικού υγρού, που χρησιμοποιούμε για τις διάφορες μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση