Επικίνδυνα τα παρασιτοκτόνα για την υγεία και το περιβάλλον

Ο οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) προειδοποιεί για τους κινδύνους από τα παρασιτοκτόνα κακής ποιότητας, επισημαίνοντας πως το 30% των προϊόντων αυτών που πωλούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες βλάπτουν την υγεία και το περιβάλλον. “Περίπου το 30% των παρασιτοκτόνων που πωλούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες, ετήσιας αξίας 900 εκατομμύριων δολαρίων, δεν τηρούν τις διεθνείς προδιαγραφές ποιότητας και εξαιτίας αυτού απειλούν την υγεία και το περιβάλλον”, τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση του FAO και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
“Αυτά τα κακής ποιότητας παρασιτοκτόνα συχνά περιέχουν επικίνδυνες ουσίες και ακαθαρσίες. Σε πολλές χώρες στον υπόλοιπο κόσμο η χρήση τους έχει απαγορευτεί ή περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό”, δήλωσε ο Γκέρο Φάαγκτ, ειδικός του FAO.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά των παρασιτοκτόνων έφτασε τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια το 2000, τα τρία δισεκατομμύρια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στις χώρες αυτές τα παρασιτοκτόνα χρησιμοποιούνται κυρίως στη γεωργία, αλλά και από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας ως εντομοκτόνα για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. “Σε πολλά από αυτά τα προιόντα, η συγκέντρωση επικίνδυνων ουσιών είναι πολύ μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά όρια”, επισημαίνει ο εκτελεστικός διευθυντής της ΠΟΥ Ντέιβιντ Χέιμαν. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, “μεγάλες ποσότητες παρασιτοκτόνων κακής ποιότητας υπάρχουν στις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής, όπου οι έλεγχοι ποιότητας κάθε άλλο παρά επαρκείς είναι”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση