Εκτός …πιάτου το T-bone steak

‘Χάνουμε’ οριστικά το Τ-bone steak (μπριζόλες με κόκαλο), ενώ η ΕΕ προσανατολίζεται σε δύο ακόμη μέτρα: την οριστική απαγόρευση κρεατάλευρων και οστεάλευρων στη διατροφή των ζώων και την επέκταση των καλλιεργειών πρωτεϊνούχων φυτών για τη διατροφή των ζώων. Ο υπουργός Γεωργίας κ. Γιώργος Ανωμερίτης σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα συνεδριάσει εκ νέου στις 19 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, θα πάρει οριστικές αποφάσεις. Η ειδική επιστημονική επιτροπή της ΕΕ προτείνει την απομάκρυνση της σπονδυλικής στήλης από σφάγια ζώων μιας ηλικίας και άνω. Προτείνεται ακόμη η απαγόρευση της χρήσης μηχανικώς απομακρυνόμενου κρέατος από τα οστά και η υποχρεωτική θερμική κατεργασία για όλα τα λίπη μηρυκαστικών που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή.

Σύμφωνα με τον κ. Ανωμερίτη, η τάση στην ΕΕ είναι να απαγορευθούν οριστικά η χρήση κρεατάλευρων και οστεάλευρων στην παρασκευή ζωοτροφών. Το Συμβούλιο – στο οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα ο υπουργός διαπίστωσε ότι η εφαρμογή των μέτρων που αποφασίσθηκαν τον Δεκέμβριο για τον έλεγχο της κρίσης της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, γίνεται με μεγάλη αποτελεσματικότητα από όλες τις χώρες μέλη, οι οποίες εφαρμόζουν το σύστημα εξέτασης των σφαζόμενων ζώων με ειδικά τεστ (rapid tests) που σφάζονται σε ηλικία μεγαλύτερη των 30 μηνών.
Σε σχέση με το θέμα των ελέγχων για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, για την την Ελλάδα αναφέρθηκε ότι άρχισε ήδη η συστηματική διαδικασία εφαρμογής των rapid tests και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 131 ανάλογοι έλεγχοι, οι οποίοι απέβησαν αρνητικοί και επιβεβαίωσαν τη μη ύπαρξη της νόσου στη χώρα μας. Για την πραγματοποίηση όλων των ελέγχων που έχουν αποφασισθεί, η Ελλάδα στην παρούσα φάση θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες 5 εργαστηρίων, τα οποία έχουν καταλλήλως εξοπλισθεί ή εξοπλίζονται αυτή τη στιγμή και στελεχώνονται με το απαραίτητο προσωπικό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση