Nευρωτισμός και υγεία

Nευρωτισμός και υγείαΜέσα σε μια κοινωνία άγχους και διαρκούς προσπάθειας επιβίωσης και αναγνώρισης, οι νευρώσεις αποτελούν πλέον την πάθηση του “πολιτισμένου ανθρώπου”. Ηδη το 33% από εμάς, πάσχουμε από κάποια ιδεοληψία και ένας νέος όρος, ο “νευρωτισμός ή αρνητική στάση ζωής” έχει εισαχθεί, προκειμένου να συμπεριλάβει όλους εκείνους που αντιδρούν αρνητικά ή επιθετικά σε κάποιο ερέθισμα που τους αγχώνει ή τους στενοχωρεί. Αυτή η στάση ζωής φαίνεται ότι επιδρά αρνητικά και στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις. Αυτό αναφέρεται σε μια σειρά από μελέτες που έγιναν από διαφορετικά πανεπιστήμια τον τελευταίο καιρό.

Συγκεκριμένα, ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πίτσμπερκ, μελέτησαν την ανταπόκριση 84 εθελοντών, στο εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β. Παράλληλα, αυτούς τους εθελοντές τους υπέβαλαν και σε μια εξέταση μέτρησης των αντιδράσεων τους σε καταστάσεις στρες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα άτομα που αντιδρούσαν επιθετικά ή αρνητικά στα εξωτερικά ερεθίσματα, είχαν μικρότερη ανοσολογική απάντηση στον εμβολιασμό και έτειναν να υποφέρουν πιο έντονα από τα συμπτώματα μιας νόσου. Παράλληλα, το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε όταν οι ασθενείς, κλήθηκαν να αντιδράσουν και σε κάποιο δυνητικά αγχογόνο ερέθισμα. Η επικεφαλής της έρευνας δρ. ’ννα Μάρσλαντ δήλωσε ότι υπάρχει σαφώς μια συσχέτιση ανάμεσα στην αρνητική στάση ζωής και στην ελάττωση της άμυνας του οργανισμού. Παρόμοια αποτελέσματα είχαν και έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο (εκεί μελετήθηκε η αντίδραση στο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο) καθώς και στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, όπου μελετήθηκε η σχέση ανάμεσα στην ευαισθησία στις λοιμώξεις και στην αντίδραση σε εξωτερικά ενοχλήματα σε ηλικιωμένους.

Το κοινό συμπέρασμα ήταν ότι το άγχος, η άρνηση και η επιθετικότητα κάνουν τον άνθρωπο πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις, κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά και κάνουν τη συμπτωματολογία πιο έντονη. Σύμφωνα με τη δρ. Καβίτα Βεντχάρα, υπεύθυνη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, οι πιθανοί μηχανισμοί είναι δυο : η αυξημένη έκκριση κορτιζόλης που παρουσιάζουν οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα νευρωτισμού (ως γνωστόν, η κορτιζόλη μειώνει την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού) και το αυξημένο άγχος αλλάζει τη συμπεριφορά, αυξάνοντας την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού, καταστάσεις που έχουν επίπτωση στην άμυνα του οργανισμού. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Health Psychology”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση