μολυνση απο ηπατιτιδα β | εχω χοληστερινη τι κρεας να τρωω? | γαστρορραγία | μηνισκος

ΠΛΗΚΤΡΟΔΑΚΤΥΛΙΑ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διόγκωση των τελικών φαλάγγων των δακτύλων των χεριών και των ποδιών. Συνήθως συνυπάρχει και κυρτονυχία (κύρτωση των νυχιών τόσο κατά τον επιμήκη, όσο και κατά τον εγκάρσιο άξονα), η οποία σε συνδυασμό με τη διόγκωση, προσδίδει στα δάκτυλα το σχήμα πλήκτρων τυμπάνου. Το χαρακτηριστικό αυτό εύρημα κατά την επισκόπηση των δακτύλων περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη, γι' αυτό συχνά αναφέρεται ως "Ιπποκρατικοί δάκτυλοι". Είναι δυνατό να παρατηρηθεί ερυθρότητα, θερμότητα και ευαισθησία του δέρματος των τελικών φαλάγγων ή αίσθημα καύσου στις περιοχές που έχουν προσβληθεί.

Αιτιολογία

Η πληκτροδακτυλία μπορεί να είναι κληρονομική και να μην συνυπάρχει με υποκείμενη παθολογική κατάσταση. Εντούτοις, μια μεγάλη ποικιλία διαταραχών του αναπνευστικού (νεοπλάσματα, λοιμώξεις, εμφύσημα), του καρδιαγγειακού (συγγενείς καρδιοπάθειες, ενδοκαρδίτιδα) και του γαστρεντερικού συστήματος (κίρρωση ήπατος, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, νεοπλάσματα) είναι δυνατόν να συνοδεύονται από πληκτροδακτυλία.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.